Ar skatinsime darželinuką valgyti naudingą maistą?

Ar darželinukas valgys sveiką maistąĮsivaizduokite, kad nuo šiandien pradedate maitintis visiškai kitaip: tris kartus per dieną valgote šviežią ką tik pagamintą šiltą maistą, porcijos nedidelės, tačiau kupinos baltymų, riebalų ir angliavandenių. Be to, jūs valgote neskubėdami, šnekučiuodamiesi prie stalo kartu su visa šeima, o jūsų pietūs arba vakarienė užtrunka mažiausiai 2 valandas. Šiandien daugumai tokia maisto kultūra primena ištrauką iš fantastinio romano, tačiau ar nenorėtumėte, kad taip valgytų bent jau jūsų vaikai? Apie tinkamą mitybą ir darželinukų maistą kalbamės su VŠĮ „Tikra mityba“ direktore Danguole Gasparavičiene.

Kaip vertinate šiandieninę situaciją darželiuose? Juk dažnai girdime, kaip tėvai nepatenkinti vaikų maitinimu?

Norime, kad mūsų vaikai augtų sveiki ir žinome, kad daug lemia sveika mityba. Kol vaikas būna namuose, tėvai gali kontroliuoti jo mitybą, bet pradėjus lankyti darželį nežinia, ar tinkamai bus pasirūpinta vaiko maistu. Beje, dažnai ikimokyklinio ugdymo įstaigoje mityba tinkamesnė nei namuose. Tėvai mano, kad darželyje vaikų maitinimas prastas, tačiau tai – ne visai tiesa. Lietuvos darželiuose vaikai tris kartus per dieną valgo šviežią šiltą maistą. Be to, mūsų šalyje sudaromi atskiri valgiaraščiai lopšelio ir darželio grupėms, patiekalai gaminami sveikai, t.y. verdami, troškinami, ruošiami konvekcinėje krosnelėje. Tokie ne mažiau kaip pusė karštųjų pietų patiekalų.

Ką mano tėvai apie tai, ką turėtų ar ko neturėtų valgyti jų vaikas?

Tėvai nori, kad vaikas darželyje valgytų kuo įvairesnį maistą, kad patiekalai būtų patraukliai pateikti, žadintų apetitą. Tėvai pageidauja, kad vaikas valgytų daugiau vaisių ir daržovių, o reikiamos kalorijos racione neatsirastų ne vien tik iš batono ar duonos riekelių, kurios duodamos beveik prie kiekvieno patiekalo. Nemažai tėvų net sutiktų, kad įkainis už vaikų maitinimą būtų didesnis.

Maitinimas darželyje nepriklauso vien tik nuo tėvų norų. Kas nulemia tai, kad situacija darželiuose nesikeičia?

Darželinukams trūksta maisto įvairovės, o priežastis – per mažas finansavimas. Tiesa ir ta, kad nuo tarybinių laikų darželiuose vyrauja patiekalai iš bulvių ir miltų. Maistinės ir energinės rekomenduojamos paros normos, pagal kurias sudaromi valgiaraščiai, išleistos prieš 16 metų t.y. 1999 m. lapkričio 25 d. Tada vaikų viršsvoris, nutukimas ir kitos sveikatos problemos nebuvo tokios aktualios kaip šiandien, nebuvo tiek daug sveikatai kenkiančių maisto produktų, nebuvo taip stipriai pažengusios maisto gaminimo technologijos. Dabar situacija smarkiai pasikeitė, taigi, turi keistis ir mitybos normos.

Vaikai patys pasirinkti negali, bet ar visada tėvai ir darželio personalas žino, kokia mityba yra palanki sveikatai?

Gaudami daug informacijos apie mitybą, žmonės nesugeba atsirinkti, kas iš tiesų yra svarbu, į ką atkreipti dėmesį renkantis produktus, kaip sveikiau gaminti patiekalus. Būtina atkreipti dėmesį į organizmo reakciją. Dažnai sau kenkiame vaikydamiesi mados valgyti tik ekologiškus produktus arba nevalgyti mėsos, žuvies, kiaušinių ar kitų produktų. Nesugebame įvertinti organizmo siunčiamų signalų. Pilvo pūtimu, bėrimais įvairiose kūno vietose, sustojusiu skrandžiu mums kūnas sako, kad vienas ar kitas produktas mums netinka, bet ne visi sugebame tuos signalus suprasti.

Jūsų įkurta įmonė „Tikra mityba“ ikimokyklinio ugdymo įstaigose įgyvendina projektą „Sveikatai palankūs“. Ko siekiate šiuo projektu?

Siekiame ne tik paaiškinti apie maisto produktus, kurie suteiktų vaikams reikalingas maisto medžiagas, palaikytų jų sveikatą, bet ir suformuoti sveikos mitybos įpročius visam gyvenimui. Todėl būtina keisti darželių valgiaraštį. Taip pat pasakojame apie maisto netoleravimą ir alergijas bei kaip pritaikyti maitinimą tokiems vaikams. Bendradarbiaudami su darželiais tikimės informacijos ir pagalbos keičiant valgiaraščius ir juos derinant. Taip pat pateiksime metodinių rekomendacijų vaikams ugdyti (filmukai, dainelės, spalvinimo lapai ir kita populiari metodika). Pradėjome kurti naujus patiekalų receptus, kurie būtų ne tik sveiki, bet ir patiktų vaikams. Norime šviesti tėvus ir paskatinti juos vaikams ir namuose gaminti sveikatai naudingus patiekalus. Sakoma, kad, kaip atrodau dabar – tai yra mano prieš 10 metų valgyto maisto išraiška, jei žmogus nori ateityje jaustis geriau, jau dabar turi valgyti tinkamą maistą. Juk ne paslaptis, kad apie 70 proc. tautiečių pakerta širdies ir kraujagyslių ligos.

Ar prie šio projekto prisideda maisto pramonės įmonės?

Siekiame, kad atsirastų daugiau sveikų produktų ir patiekalų. Jau dabar bendradarbiaujame su AB „Kauno Grūdai“, siūlančiai sveikatai palankių produktų.

Pasaulinės maisto dienos proga, devyniuose Kauno darželiuose kartu su šia įmone rengiame projektą, skirtą subalansuotos, sveikatai naudingos mitybos skatinimui. Darželiuose vaikai ir jų tėveliai bus vaišinami sveika grikių koše, o mūsų specialistės pasakos apie sveiką mitybą, skatins tėvelius keisti nesveikus užkandžius naudingais ir maistingais.

 

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

*

Facebook