Ar sveika gerti pieną?

Kūdikis ir vaikas turi gerti pienąPieną daugelis geria kasdien. Vieniems – tiesiog skanu, antri dėl to, kad gautų maistingųjų medžiagų, tretiems – tai ritualas. Tačiau vis dažniau pasigirsta svarstymų esą pienas ir jo produktai nėra sveiki. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas tikina, kad pienas yra vienareikšmiai svarbus maisto produktas  kasdieniame mūsų maisto racione.

Pieną turi gerti ir kūdikis, ir paūgėjęs vaikas

Prof. R. Stuko nuomone nederėtų abejoti dėl pieno ir pieno produktų naudos vaikams. Pieno svarbą vaikams pripažįsta Pasaulio Sveikatos organizacijos (PSO) kūdikių ir vaikų mitybos ekspertai. Remiantis jų rekomendacijomis, pats geriausias kūdikio maistas pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius –  mamos pienas.

Neabejojama, kad tinkamiausias maistas naujagimiui ir kūdikiuimotinos pienas, o žindymas turi ypatingą biologinį bei emocinį poveikį motinos ir vaiko sveikatai. Tinkamai maitinamas naujagimis sėkmingai prisitaiko prie aplinkos, kūdikis gerai auga, vystosi, jo sveikata stipri. Motinos piene yra visų reikalingų maisto medžiagų kūdikiui augti ir imuninei sistemai formuotis. “, – tikino prof. R. Stukas.

Paūgėjęs vaikas geria gyvulių (karvės, ožkos ir kt.) pieną. Vieni mano, kad toks pienas tinka gyvuliams, o jame esantis kalcis ir baltymai nepasisavinami, kad jis sukelia širdies ligas, alergijas, diabetą, nutukimą, didina kvėpavimo takų gleivingumą, kad pienas kenksmingas dėl jame esančių hormonų, antibiotikų, GMO. Profesorius apgailestauja, kad žmonės linkę tikėti ne mokslo įrodymais apie pieno ir jo produktų svarbą, o mitais pagrįstomis internete išsakomomis nuomonėmis.

Pienas naudingas suaugusiam žmogui

Pienas ir jo produktai yra gyvulinės kilmės baltymų šaltinis. Pieno baltymai labai naudingi ir geriau virškinami už mėsos ir žuvies baltymus. Baltymai būtini vaikui naujoms ląstelėms formuotis, vyresniems žmonėms – ląstelėms atsinaujinti, – teigia VU Visuomenės sveikatos instituto direktorius. – Pienas – pagrindinis kalcio šaltinis. Kituose produktuose jo gerokai mažiau. Be to, raugintuose pieno produktuose yra sveikatai naudingų probiotikų, vadinamųjų gerųjų bakterijų.”

Vienintelis pieno trūkumas, kad jame yra riebalų, ypač jų gausu riebiuose pieno produktuose. Todėl specialistai pataria vartoti liesesnius pieno produktus.

Patariama rinktis liesesnius pieno produktus

Pieno riebalai yra svarbus energijos šaltinis, bet riebūs pieno produktai, deja, gali paskatinti širdies ligas, alergijas, cukrinį diabetą ir nutukinti. Tik liesų, ypač raugintų, pieno produktų nauda, kaip kalcio, baltymų ir probiotikų šaltinio, gerokai nusveria jo neigiamas savybes,” – tęsė prof. R. Stukas.

Lietuvos rinkoje sveikatai palankesnių liesų pieno produktų nedaug. Todėl patariama atidžiai rinktis pagal informaciją etiketėse.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook