Bulvių traškučiai- maistas ar nuodas?

Bulvių traškučiai netinka vaikuiBulvių traškučių negalima valgyti vaikui, kuris linkęs pilnėti ar sirgti skrandžio bei žarnyno uždegimais, yra persirgęs kepenų uždegimu, dažnai lankosi pas stomatologą dėl dantų ėduonies. Iki 4 metų amžiaus vaikams traškučių duoti visai nereikėtų. Vėliau retkarčiais pasmaguriauti galima, geriausia – švelniais, neturinčiais aštrių prieskonių traškučiais. Nors bulvių tarškučiai kaip sveikatai pavojingas maistas minimi bene dažniausiai, juos kasdien valgo 9% 9 – 16 metų amžiaus Lietuvos moksleivių (dažno tokio vaiko pietūs – maišelis traškučių, stiklinė kolos ir šokoladas).  Akivaizdu, kad vaikai ir paaugliai vartoja per mažai reikalingų jiems produktų – vaisių, daržovių, grūdinių, pieno produktų. Šito pasekmės jau akivaizdžios – 34 iš 1 tūkstančio Lietuvos moksleivių kenčia nuo įvairių virškinimo sutrikimų.

Traškučiai ir nutukimas

Didžiausia šiuo metu bulvių traškučių keliama problema – nutukimas. Jei tokius skanius, riebius ir kaloringus produktus dažnai valgo nejudrus vaikas, tai kalorijų perteklius jo organizme virsta riebalais. Štai pusė Jungtinės Karalystės vaikų kasmet „išgeria“ po penkis litrus maistinio aliejaus. Beveik visas jis slepiasi… bulvių traškučiuose, nes kas penktas britų vaikas per dieną suvalgo po du pakelius traškučių. Labai tikėtina, jog sulaukę pilnametystės tokie paaugliai sirgs ligomis, kuriomis paprastai serga pensininkai.

100 g paprastų bulvių yra tik 74-78 kcal. Tokiame pačiame bulvių traškučių kiekyje slypi iki 520 kcal (Taffel San Diego – 450 kcal, Oho – 466 kcal, Taffel Snack Fries – 477 kcal, Optima linija – 507 kcal, Pringles – 520 kcal). Kas nežino – 510 kilokalorijų sudaro apie ketvirtadalį dešimties metų vaiko energijos paros normos.

Taip pat 100 g traškučių gali būti iki 34 g riebalų (Oho – 20 g, Taffel Snack Fries – 21 g, Optima linija – 26,8 g, Taffel San Diego – 32 g, Pringles – 34 g). Paprastas 35 g masės bulvių traškučių maišelis slepia apie 2,5 arbatinio šaukštelio aliejaus, didesnis 50 g pakas – 3,5 šaukštelio aliejaus. Be to, siekdami pelno, kai kurie bulvių traškučių gamintojai ir greito maisto restoranų savininkai renkasi pigesnius riebalus, kuriuose yra daug sveikatai kenksmingų sočiųjų ir trans-riebalų.

Jau dabar didėja vaikų svoris ir II tipo cukrinio diabeto atvejų skaičius. Didžioji dalis bulvių traškučiuose esančių augalinių aliejų turi nemažai laisvųjų radikalų, kadangi polinesočiosios augalinių aliejų riebiosios rūgštys labai nestabilios. Nors jos gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, tačiau pakaitintos skatina laisvųjų radikalų susidarymą. Nuolatinis tokio maisto vartojimas sukelia oksidacinius audinių pažeidimus, skatina vėžį ir pirmalaikį senėjimą.

Kai kurios firmos pardavinėja traškučius, turinčius mažesnį riebalų kiekį. Dažniausiai neriebiems bulvių traškučiams gaminti naudojami dirbtiniai sunkiai virškinami riebalai. Užsienio spaudoje jie tapo žinomesni po to, kai daugelis asmenų dėl minėtųjų riebalų sudedamosios dalies, vadinamos olestra (šiame produkte riebalų molekulės tokios didelės, kad žmogaus organizmo yra nesuvirškinamos), patyrė virškinimo sutrikimų.

Bulvių traškučiai ir vėžys

Akrilamidas (2-propenamidas, CH2=CH-CO-NH2) yra labai nuodinga cheminė medžiaga (tiek praryta, tiek įkvėpta, tiek patekusi ant odos), turinti bekvapių kristalų išvaizdą. Gali pažeisti centrinę bei periferinę nervų sistemą, sukelti vėžį, paveldimas ligas. Kaitinamas, veikiamas UV spindulių, oksidatorių ar peroksido, akrilamidas gali sprogti. Jis priskiriamas kancerogeninėms medžiagoms.

Akrilamido į maistą niekas specialiai nededa, tačiau vos prieš keletą metų švedų mokslininkai nustatė, kad aukštoje temperatūroje gaminant tam tikrą maistą, jame padaugėja akrilamido. Bene daugiausiai šios vėžį sukeliančios medžiagos buvo rasta krakmolinguose produktuose – skrudintose bulvėse, bulvių traškučiuose, sausainiuose, kai kurių rūšių duonoje ir net sausuose pusryčiuose, kurių grūdai būna pakepinti. Įprastame bulvinių „čipsų“ pakelyje kancerogenai 500 kartų viršija tas normas, kurias geriamajam vandeniui nustatė Pasaulinė Sveikatos Organizacija. Akrilamido neaptinkama nei termiškai neapdorotuose, nei virtuose maisto produktuose – tik keptuose.

Žmogui jis gali sukelti vėžį, taip pat turi poveikį nervų sistemai, silpnina širdies sistemos veiklą. Jo kaupimasis mūsų organizme proporcingas maiste esančiam medžiagos kiekiui. Didieji bulvių traškučių gamintojai siekia gauti jiems naudingų įrodymų, paneigiančių akrilamido kenksmingumą. Moterys, ilgesnį laiką suvartojančios didelius kiekius akrilamido (šiais laikais dideliu akrilamido kiekiu laikomas vienas bulvių traškučių pakelis, galintis šios medžiagos turėti 40 mg), ateityje turi didesnę tikimybę susirgti kiaušidžių bei gimdos kaklelio vėžiu.

Harvardo medicinos fakulteto tyrėjai sako, kad su kiekviena porcija bulvių traškučių, per savaitę suvalgytų ikimokykliniame amžiuje, didėja rizika susirgti pieno liaukos vėžiu. Rizika susirgti krūties vėžiu apie 60-uosius metus apytikriai lygi 1:25. Jei vaikai iki 5 metų valgo traškučius nors kartą per savaitę, rizika padidėja 27 proc.

Svarbu įsidėmėti, kad kuo tamsesnė keptų bulvių spalva (kuo labiau jos apkepintos), tuo daugiau jose kancerogeninių medžiagų, todėl patartina bulves virti. Jei visgi kepate, nelaukite, kol jos paruduos – užtenka, kad gražiai pagelstų. Skrudinti orkaitėje bulves reikėtų ne aukštesnėje kaip 175°C temperatūroje (geriausia – 145 iki 170 laipsnių temperatūros), prieš skrudinant ar kepant jas pirmiausia vertėtų apvirti ar palaikyti vandenyje ir gerai nusausinti.

Visuomenės sveikatos specialistė Agnė Dvylaitytė

NEAUKOK SAVO VAIKO SVEIKATOS ČIPSŲ GAMINTOJŲ PELNUI !

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook