Dukrelėms pasisekė – mama užkandžiams duoda saldžių skanėstų

Tris mažamečių mamas sujungė tas pats hobis – jos, bendradarbiaudamos su mokslininkais, pradėjo gaminti saldumynus, kuriais galėtų užkandžiauti vaikai. Svarbiausia, kad skanėstai būtų ne tik gardūs mažiesiems smaližiams, bet ir sveiki. Šiai idėjai moterys atiduoda didžiąją dalį savo laisvalaikio. Žaliavų gamybai toli neieškojo – sutarė, kad geriausiai tiks lietuviški vaisiai, uogos ir daržovės. Mamų laisvalaikio verslas susikūrė iš noro pasiūlyti vaikams naudingų natūralių skanėstų–užkandžių, kuriuose būtų maksimaliai išsaugotos biologiškai vertingos medžiagos – skaidulos ir vitaminai.

Viena iš trijulės moterų Akvilė Paužaitė–Kimsienė, 9 metų Arielės ir šešerių Medeinės mama, sako, kad per dvejus metus natūralias džiovintų vaisių, uogų ir daržovių tyrės juosteles LABU kaip užkandį pamėgo ne tik vaikai, bet ir suaugusieji.

Ar jūsų šeima valgo tik sveikus patiekalus? Kada susidomėjote tokiu maistu ir ko galbūt teko atsisakyti?

Kokybiškas, sveikas, įvairus bei namuose pagamintas maistas mane lydi nuo pat vaikystės. Tėvams, o dabar ir mūsų šeimai, labai svarbi maisto kokybė, įvairovė, taip pat ir jo kilmė. Daugelį produktų perkame iš pažįstamų ūkininkų, aliejų siunčiamės iš Italijos, senelis augina bites, todėl visada turime šviežio medaus, stengiamės valgyti sezonines daržoves. Taip valgome namuose, o svečiuose arba vakarieniaudami mieste taisyklių griežtai nesilaikome. Be to, mėgstame išbandyti ką nors naujo, atrasti kitų šalių virtuvę.

Dukrytes nuo mažens pratiname prie kokybiško ir įvairaus maisto, todėl didelių mitybos pokyčių nebuvo. Jos valgo viską, ką ir mes. Tiesa, pamažu atsisakėme cukraus, baltų miltų ir juos pakeitėme sveikesniais rupiais, speltų, avižų miltais. Dukrelės šiuos naujus įpročius iš karto priėmė.

Gal ir nuo sezoninių peršalimo ligų saugotės natūraliomis priemonėmis?

Manau, kad prieš ligas atsilaikyti padeda aktyvus gyvenimo būdas, judėjimas, kokybiškas maistas, režimas ir geros emocijos. Kadangi gyvename netoli miško, dažnai einame pasivaikščioti, mėgstame važinėtis dviračiais, riedučiais, paspirtukais. Šaltuoju metų laikotarpiu pasimėgaujame pirties malonumais, kai randame laiko, vaikus nuvedame į druskų kambarį. O susirgus, be abejo, mieliau renkuosi natūralias priemones.

 Kaip ryžotės tokiam atsakingam darbui – verslo kūrimui, kas padėjo? Kaip sekėsi?

Mes, visos partnerės, mėgome sveikus, kokybiškus produktus, domėjomės jais ir ieškojome parduotuvėse. Mintis kurti natūralius skanėstus kilo auginant vaikus. Būtent tada dar atidžiau pradėjome domėtis maisto sudėtimi, nauda sveikatai, taip pat traukė maisto inovacijos, todėl, pirmiausiai galvojant apie savo vaikus, norėjosi sukurti ką nors išskirtinio ir naudingo. Susipažinome su maisto pramonėje dirbančiais mokslininkais, sužinojome apie jų kuriamus produktus bei galimybes. Mūsų požiūriai, tikslai bei idėjos sutapo ir kartu sukūrėme tai, ką pavadinome LABU skanėstais. 

Pasiryžti šiai veiklai padėjo tai, kad esu ne viena. Mes, trys partnerės – mamos, pasiskirstėme veiklos sritis, už kurias atsakome. Tačiau visus pagrindinius sprendimus priimame kartu, viena kitą papildome ir palaikome. Kiekviena turime skirtingas kompetencijas ir didelę motyvaciją išmokti naujų dalykų, mokomės viena iš kitos ir iš kartu priimtų sprendimų bei patirties. 

Kaip suderinate pagrindinį darbą, šeimos rūpesčius ir dar papildomą veiklą verslą?

Kuo daugiau darai, tuo daugiau padarai ir spėji, nes išmoksti planuoti savo laiką, ir tada jo užtenka viskam. Daug padeda vyrai, tėvai.

Ar dukros mėgsta jūsų skanumynus, šeima nevalgo nesveikų saldumynų?

LABU skanėstus dukros labai mėgsta. Tai yra pagrindinis užkandis, kurį dedu vyresnei dukrytei į mokyklą, į šokių repeticijas. Manau, kad svarbiausia saikas, todėl tikrai nedraudžiu dukrelėms kažko valgyti gimtadieniuose ar svečiuose. Tiesiog, namuose įpratusios prie naudingo maisto, jo pačios nemėgsta gazuotų gėrimų, riebių kremų desertų ir pan. Vyresnioji dukrytė jau pati eksperimentuoja virtuvėje, puikiai kepa keksiukus ir pyragus.

Kokie mėgstamiausi jūsų šeimos patiekalai?

Mėgstame išgrynintus, lengvai pagaminamus patiekalus be jokių padažų, dažniausiai kepame ant grotelių ar verdame garuose. Stengiamės vengti kepto maisto, riebalų. Iš kelionių visada parsivežame prieskonių, kurie įprastiems patiekalams suteikia naują skonį, taip pat mėgstame atrasti įvairius naujus produktus. Gaminant maistą, manau, labai svarbu kūryba ir išradingumas, taip pat ir maisto pateikimas, netgi išdėstymas lėkštėje, ypač vaikams.

Ant mūsų stalo dominuoja švieži vaisiai ir daržovės. Vaikai mėgsta mėsos, varškės patiekalus, tėčio gaminamą picą. Savaitgalio pusryčių neįsivaizduojame be blynų. Stengiamės kurti šeimos tradicijas, todėl mūsų namuose vakarienė kartu – būtinybė. Į maisto gaminimo procesą įtraukiame ir vaikus. Svarbiausia, kad patiekalai būtų ruošiami su meile.

Gal dukrelės ir kitų Jūsų partnerių mamyčių vaikai – pirmieji naujų bendros kūrybos skanėstų ragautojai ir vertintojai? Ar vaikų norai turi įtakos?

Tikrai taip, visus naujus produktus pirmiausiai išbando mūsų vaikai ir šeimos nariai. Jų atsiliepimai labai svarbūs ir į juos stengiamės atsižvelgti. Dukrytės visada mielai padeda LABU veikloje tiek ruošiantis parodoms, tiek įvairiuose renginiuose.

Ar dukrelėms nepritrūksta užsiėmusios mamos dėmesio?

Dukrytės labai džiaugiasi ir palaiko mamą. Jos taip pat yra labai užsiėmusios, turi įvairių pomėgių ir veiklų, todėl supranta ir tėvų užimtumą. Tačiau stengiamės kuo daugiau laiko praleisti kartu ir įdomiai.

Kalbėjosi Neringa Grabauskienė

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook