Harvardo mokslininkai: geležis reikalinga ir būsimajai mamai, ir kūdikiui

Pakankamas su maistu gaunamos geležies kiekis siejamas su perpus mažesne nėščiųjų rizika susirgti mažakraujyste ir penktadaliu mažesne tikimybe, kad kūdikių svoris bus per mažas.

Harvardo universiteto mokslininkų metaanalizė apėmė 48-ių kontroliuojamų klinikinių tyrimų (dalyvavo 17793 moterys) ir 44-ių kohortinių tyrimų (dalyvavo 1851682 moterys) duomenis. Tyrimai buvo atlikti laikotarpiu nuo 1961 iki 2012 metų, praneša foxnews.com.

Nustatyta, kad reguliariai vartojant kad ir nedaug geležies, mažakraujystės rizika sumažėja 12 proc., o per mažo kūdikio svorio rizika – 3 proc. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „The British Medical Journal“.

Harvardo mokslininkų tyrimas taip pat nustatė, kad papildų vartojimas 50-60 proc. sumažino geležies nepakankamumo ir jo sukeltos mažakraujystės tikimybę.

Mažakraujystė (anemija) yra būsena, kai sumažėjus eritrocitų ir juose esančio baltymo hemoglobino žmogaus organizmas nebegauna pakankamai deguonies. Žmogų kankina silpnumas, nuovargis ir mieguistumas.

Tyrimo autoriai pažymi, kad geležies nepakankamumas yra dažniausia nėščiųjų mažakraujystės priežastis, ypač žemo ar vidutinio pragyvenimo lygio šalyse.

Tačiau tyrimo vadovė dr. Batool Haider sako, kad net ir turtingos šalys turėtų atsižvelgti į gautus duomenis.

„Pastarasis nėščiųjų mažakraujystės paplitimo įvertinimas Europoje siekė 16,2 proc. 2011 metais“, interviu BBC sakė mokslininkė.

Metaanalizė taip pat patvirtina anksčiau mokslininkų gautus duomenis, kad mažakraujyste sergančioms moterims yra didesnė rizika, kad jų kūdikis gims pirma laiko ir per mažo svorio.

Pasaulio sveikatos organizacija nėščioms moterims rekomenduoja kasdien suvartoti 60 miligramų geležies, tačiau Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama geležies paros norma yra tik 14 miligramų. Tačiau visuotinai sutariama, kad daugiau geležies turi gauti nėščiosios, maitinančios krūtimi, kūdikiai ir paaugliai.

Geležis yra būtinas mineralas praktiškai visiems gyviems organizmams. Geležis yra sudedamoji deguonį kraujyje pernešančių proteinų dalis, taip pat reikalinga kitiems audiniams ir procesams.

Geri geležies šaltiniai yra raudona mėsa, paukštiena, sezamai, moliūgų sėklos, įvairios pupelės, lęšiai, rugiai ir įvairios lapinės daržovės. Augalinės geležies pasisavinimą smarkiai padidina tuo pat metu su maistu gaunamas vitaminas C.

 

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

*

Facebook