Iš naujo atrastos manų kruopos

Upma - manų kosė su daržovėmis ir prieskoniaisDietologai pataria valgyti košes, geriausia – ryte, nes jose esantys lėtai įsisavinami angliavandeniai ilgai palaiko reikiamą gliukozės kiekį kraujyje ir išsaugo energiją. Viena iš populiariausių rytinių košių – manų košė. Manų kruopose gausu vitaminų, mineralų. Turbūt retas žino, iš kur atsirado manų kruopos, kas pirmieji pradėjo jas naudoti?

Manų kruopų istorija nuo Bizantijos laikų

Sumalus kviečius ir atsijojus stambesnes miltų kruopeles gaunami manai. Šių kruopų košės tikrai visi esame ragavę vaikystėje. Kur atsirado manų kruopos ir kas sugalvojo jas naudoti maistui? Manoma, kad manų kruopos yra kilusios iš Pietų Viduržemio jūros baseino regiono ar Etiopijos. Manai buvo gaminami Bizantijos laikų Egipte ir naudojami tokiems patiekalams, kaip kuskusas (berberų k. couscous) ir salotos (arab. tabbouleh) ruošti.

Žodis „manų kruopos“ kilęs iš italų termino „semola“, tai reiškia „miltai“, o Graikijoje vadinamas žodžiu „griess“ (kuris taip pat reiškia „kruopos“). Anglijoje, Bosnijoje manų kruopos žinomos kaip „semolina“. Įvairiose šalyse manų kruopos yra lyginamos su kuskuso kruopomis, dėl to literatūroje dažnai pastebimas šis terminas, nors turima omenyje manų kruopas.

Pasaulio virtuves užkariauja manai

Patiekalai iš manų kruopų gaminami daugelyje pasaulio virtuvių. Šios kruopos populiarios Šiaurės ir Vakarų Europoje bei Šiaurės Amerikoje dažniausiai naudojamos desertams, kurie gaminami su pienu ir patiekiami kaip pudingas. Tokie desertai pagardinami vanile.

Švedijoje, Estijoje, Suomijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Rusijoje manų kruopų košė su pienu valgoma per pusryčius, ji pagardinama razinomis, uogiene. Italijoje manų kruopas naudoja makaronams ir picų padams gaminti. Kitame pasaulio krašte, Artimuosiuose Rytuose, iš manų gaminami desertai: „Basboussa“ (tradicinis Rytų šalių pyragaitis) ir „Halva“, kuri gaminama iš sumaltų riešutų ar saulėgrąžų, manų kruopų ir cukraus. Azijoje paplitęs manų kruopų ir jogurto griežinėlių pikantiškas desertas. Indijoje taip pat populiarūs manų kruopų saldumynai, kurie patiekiami ypatingomis progomis, pavyzdžiui, Indų festivaliuose. Pamėgtas patiekalas iš manų kruopų yra „Upma“, tai manų košė su daržovėmis ir įvairiais prieskoniais, dažniausiai valgoma pusryčiams arba kaip užkandis.

Košėje esančių vitaminai ir mineralai

Užsienio literatūroje rašoma, kad manų kruopose yra labai daug baltymų, todėl tai gali būti idealus miltų pakaitalas, ypač tinkantis vegetarams. Manų kruopos yra dviejų svarbių E ir B grupės vitaminų šaltinis. Šie vitaminai stiprina imunitetą.

Manuose gausu mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo. 100 gramų manų yra 350 kcal, baltymų – 9 proc., riebalų – 1 proc., daugiausiai angliavandenių – 75 proc. (įvairiose kitose kruopose jų yra nuo 65 iki 77 proc.), tačiau manai turi mažai ląstelienos – 0,2 %. Aktyviai gyvenantiems, daug sportuojantiems, manų kruopos yra greitas ir sotus energijos šaltinis.

Manai – sveikatai

Žmogaus organizmas manus greitai virškina ir lengvai įsisavina, todėl košė tinka mažiems vaikams. Ji skani, kaloringa, turi daug lengvai įsisavinamų angliavandenių, baltymų ir riebalų, be to, ją nesunku paruošti.

Gydytojai skystą manų košę pataria net suaugusiesiems, kurie serga skrandžio ir žarnyno trakto ligomis, po skrandžio bei žarnyno operacijų. Manų kruopos padeda inkstams, nes jose yra kalio. Šios kruopos turi žemą glikemijos indeksą, t.y. gliukozė, gaunama iš manų, yra suskaidoma ir įsisavinama lėčiau nei iš įprastų miltų. Tai svarbu besistengiantiems sumažinti svorį, taip pat sergantiems diabetu ar norintiems palaikyti reikiamą cukraus kiekį kraujyje.

Manų kruopose yra labai mažai sočiųjų riebalų, cholesterolio ir natrio, šios kruopos yra puikus tiamino, folio rūgšties ir seleno šaltinis.

Netradiciniai patiekalai iš manų kruopų

Su manų kruopomis kepami pyragai, verdamos košės ir net sriubos. Manai naudojami kepyklose, kaip „dulkių“ miltai, kuriais papuošiama duona.

Daugelis manų kruopas naudoja tik košei virti, tačiau iš manų galima pasigaminti įvairesnių patiekalų, pavyzdžiui, braškių putėsius ir sriubą su koldūniukais.

Braškiu putėsiai su manų kruopomisBraškių putėsiai su manų kruopomis

Ingredientai:

  • 2 stiklinės pieno
  • 4 šaukštai manų kruopų
  • 200 gramų braškių
  • 4 šaukštai cukraus

Gaminimas:

Manų kruopos užpilamos ½ pieno, palaukiama, kol išbrinks. Likusį pieną naudosime virimui. Pienas pakaitinamas ir užpilamas ant išbrinkintų kruopų. Maišant košę, ji dar paverdama ant mažos ugnies. Išvirtą masę būtina palaikyti karštoje orkaitėje 30 min. ir atvėsinti.

Trintuvu braškės susmulkinamos iki vientisos masės, į masę įdedami 4 šaukštai cukraus ir įpilama atvėsinta košė. Visa masė trinama kol virsta putomis, tada atšaldoma ir patiekiama. Skanaus!

Sriuba su koldūniukais iš manų kruopųBosniška sriuba su manų kruopų koldūniukais

Neseniai Lietuvoje viešėjo Bosnijoje gerai žinoma maisto fotografė, tinklaraštininkė Sanda Vuckovic Pagaimo. Ji domėjosi ne tik mūsų šalies kultūra, mitybos įpročiais, bet ir populiariais patiekalais. Labiausiai jai namus priminė – manų košė, tad Sanda nutarė pasidalyti savo mamos receptu, kuris vėstant orams pamalonins ir skrandį, ir sielą.

Ingredientai 4 porcijoms:

  • 4 nedideli veršienos šonkauliukai,
  • 2 morkos,
  • 1 saliero stiebas,
  • 1 mažas svogūnas,
  • 1 raudona saldžioji paprika,
  • 1 pomidoras,
  • 1 pluoštas petražolių,
  • 1 nedidelis žiedinis kopūstas.

Koldūniukams reikės:

  • 50 g manų kruopų,
  • žiupsnelio druskos,
  • 1 kiaušinio.

Gaminimas:

Pirmiausia ruošiame sultinį. Veršienos kaulus nuplauname, nusausiname ir sudedame į puodą. Sultiniui naudosime vieną morką, saliero stiebą, svogūną, saldžiąją papriką, pomidorą. Daržoves nulupti, supjaustyti kubeliais, o ¾ petražolių šakelių susmulkinti, viską suberti į puodą, kur jau sudėti šonkauliukai. Įpilti į puodą vandens, kad viską apsemtų, ir virti. Užvirus puodui, ugnį sumažinti iki vidutinės ir virti dar 50 minučių, kad atsiskleistų visų daržovių ir veršienos skonis.

Kai sultinys paruoštas, susmulkinama likusi morka ir sudedama į puodą. Tuomet dedamas susmulkintas žiedinis kopūstas ir viskas verdama ant vidutinės ugnies dar 5 minutes. Kol verda sriuba, laikas imtis koldūniukų gamybos. Į dubenį įmušti kiaušinį, palengva suberti manų kruopų ir šiek tiek druskos, viską išplakti šakute. Palikti 2-3 min. tešla turi būti minkšta ir nelipti prie pirštų. Jeigu masė lipni, papildomai įberkite dar manų kruopų. Valgomuoju šaukštu formuokite koldūniukus ir įdėkite juos į sriubą. Virkite, kol koldūniukai padidės tris kartus, ir iškils į paviršių. Tada puodą su sriuba nuimkite nuo ugnies. Prieš patiekdami sriubą, leiskite jai 5 min atvėsti. Sriubą papuoškite likusiomis kapotomis petražolių šakelėmis.

Karolina Datkūnienė

Receptuose – AB „Kauno Grūdai“ manai

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

*

Facebook