Išmanioji orkaitė palengvina mamos buitį

„Vis dažniau įsigydami orkaitę žmonės renkasi ne patį paprasčiausią variantą, bet ieško protingo buities pagalbininko. Žinoma, išmaniosios orkaitės negali pasigirti tokiu populiarumo sprogimu, kokį pastaraisiais metais matome išmaniųjų televizorių ar telefonų segmentuose, tačiau tendencija – daugiau nei akivaizdi. Visiems suprantama, kad tris pagrindines funkcijas turinti orkaitė šiuo metu prilygsta telefonui, kuriuo galima tik skambinti ir siųsti trumpąsias žinutes, o ateitis priklauso daug išmanesniems namų įrenginiams“, – sako buitinės technikos ekspertas Eimundas Mačiulis, vieno didžiausių Lietuvoje buitinės technikos importuotojų bendrovės „AG Trade“ direktorius.

Pasak eksperto, išmaniosiomis gali būti laikomos orkaitės, ne tik turinčios daug skirtingų kepimo funkcijų, bet ir specialias gaminimo programas. Pavyzdžiui, Lietuvos rinkoje siūlomos išmaniosios „BEKO“ orkaitės su „InnovaChef“ technologija leidžia pasirinkti receptą iš saugomų orkaitės atmintyje, ekrane nurodo reikiamus ingredientus bei pateikia išsamias gaminimo instrukcijas. Vėliau pati orkaitė automatiškai parenka patiekalui tinkamiausią kepimo programą, lentynėlės aukštį, orkaitės temperatūrą bei kepimo trukmę. Receptus į orkaitės operacinę sistemą galima įkelti per USB jungtį. Beje, ten galima sukelti ir šeimos nuotraukas, kurias rodys tuo metu, kai negaminate.

Išmanioji orkaitė turi ir gaminimo keliuose lygiuose programą, kuri leidžia kepti patiekalus keliose lentynėlėse vienu metu – vadinasi, tuo pačiu metu galima kepti kepsnį ir desertą. Taip pat programa leidžia atidėti kepimą vėlesniam laikui, kad patiekalas būtų iškepęs, kai iš mokyklos pareis vaikai ar grįšite vakarienės“ , – išmaniųjų orkaičių pranašumus vardija buitinės technikos ekspertas.

Patogumas ir ekonomija tavo namams

„Esu išbandžiusi daug įvairių orkaičių ir iš patirties galiu tvirtinti, kad orkaitės kokybė turi nemažai įtakos geram rezultatui – skaniai iškepusiam patiekalui. Tarkime, višta, kepta naudojant karštą orą, ne tik greičiau iškepa, neapdžiūsta, bet ir atrodo gražiau“, – sako Jurgita Vaskel, populiarėjančio kulinarijos tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“ autorė.

Pasak maisto gaminimo entuziastės, dažnai ir daug gaminant namie aktuali ir buitinių prietaisų energijos suvartojimo klasė, nes elektra kasmet vis brangsta. Energetinis efektyvumas – vienas iš pagrindinių veiksnių, skatinančių ir pasaulinį išmaniųjų buitinių prietaisų rinkos augimą, rodo „TechNavio“ tyrimas. Kitas svarbus veiksnys – spartus buitinių prietaisų technologinis ir dizaino tobulėjimas.

„Tik kelias įprastas kepimo funkcijas turinti orkaitė netrukus taps morališkai pasenusia, kaip kad senieji telefonai. Tuo labiau, kad kainos skirtumas tarp modernesnių ir pačių paprasčiausių modelių tampa vis mažesnis. Pasaulyje ir Lietuvoje jau kelerius metus jaučiama buitinės elektronikos pigimo tendencija, vadinasi, modernią orkaitę šiandien galima įsigyti sąlyginai pigiau nei prieš kelerius metus“, – sako E. Mačiulis.

Pasak eksperto, orkaitė – ilgam laikui įsigyjamas buities prietaisas, todėl rinkdamiesi ją lietuviai ne vien atsižvelgia į kainą, tačiau vertina ir prietaiso funkcionalumą bei dizainą, nes investicija turi pasiteisinti. Pastaruoju metu ne prabangos, o būtinais orkaitės atributais tampa LCD ekranas, kuriame matomi visi orkaitės nustatymai, ypač laikmačio duomenys. Vis dažniau ieškoma orkaičių su pirolizės funkcija – savaiminiu orkaitės išsivalymu prie labai aukštos temperatūros (apie 500 laipsnių). Svarbu, kad būtų ventiliatorius, kuris paįvairina gaminimo funkcijas ir būdus.

„Dažnai teiraujamasi, kad orkaitės turėtų užraktą nuo vaikų. Svarbi ir orkaitės durelių struktūra – stiklo sluoksnių skaičius, jų vėsumas net ir pirolizės metu, valymo patogumas – ar išimami tik stiklai, ar visos durelės ir stiklai. Kai kuriuose modeliuose stiklas padengiamas oleofobine nanodanga, todėl jas valyti itin lengva, nereikia naudoti jokių koncentruotų cheminių valiklių. Dažnai ieškomi praktiniai patobulinimai – išsitraukiantys teleskopiniai bėgeliai ar įspaudžiamos rankenėlės“ , – vardija E. Mačiulis.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

*

Facebook