Ką mama žino apie kiaušinius?

Kiaušinis-vertingas maistasTradiciškai per Velykas marginame vištų kiaušinius, tačiau šventinį stalą galime papuošti ir stručių, ančių ar putpelių kiaušiniais.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI)  skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė pastebi, kad kiaušiniai yra vienas iš vertingiausių maisto produktų, kuriame yra visų organizmui būtinų maisto medžiagų.
Kiaušinyje gausu lengvai virškinamų pilnaverčių baltymų, kuriuose yra visos nepakeičiamosios aminorūgštys. Minkštai virtus kiaušinius organizmas įsisavina geriau negu žalius. Mat kiaušinio baltyme yra fermentų, kurie slopina virškinimo fermentus. Trynio riebalai turi daug gerai įsisavinamų nepakeičiamųjų nesočiųjų riebiųjų rūgščių  ir riebaluose tirpių vitaminų.

Anot I.Stoškuvienės, vienintelė netinkama kiaušinio savybė – daug cholesterino. Kita vertus, kiaušinyje esanti aminorūgštis cholinas trukdo cholesterinui kauptis kraujagyslių sienelėse.

Kiaušinio baltyme gausu natrio, sieros, chloro, kalio, o trynyje – fosforo, sieros, kalcio. Vištos kiaušinio trynyje yra maždaug 3,8 mg mikroelementų (daugiausia geležies ir cinko), o baltyme jų – 2,8 mg.

Kiaušiniuose, ypač trynyje, gana daug vitaminų: A, E, D, tiamino, riboflavino.

Kiaušinio sandara
Lukštas (kevalas) sudarytas iš kalcio ir magnio karbonatų bei organinių medžiagų, jo svoris sudaro maždaug 13 proc. viso kiaušinio svorio. Per kevale esančias poras į pasenusio kiaušinio vidų gali prasiskverbti mikroorganizmai. Atskirų rūšių, skirtingai maitinamų vištų kiaušinio lukšto storis ir stiprumas skiriasi.

Kiaušinio baltymas sudaro 57 proc. kiaušinio masės. Baltymas nedirgina virškinamojo trakto sienelės, todėl tinka dietinei mitybai. Šiam maisto produktui senstant, tiršto baltymo sluoksnis skystėja, o trynys pasidaro judrus.
Labai maistingas – trynys. Jis sudaro maždaug 30 proc. kiaušinio masės. Šviežio kiaušinio trynys apvalus, geltonas arba oranžinis, padengtas plona elastinga blizgančia plėvele. Šviežio, tik padėto, kiaušinio trynys visada būna centre, jis gali suktis aplink savo ašį.

Ką sužinome iš kiaušinio ženklinimo
Parduotuvėse gali būti parduodami tik A klasės (švieži ) kiaušiniai. Jie supakuojami per 10 dienų nuo padėjimo datos. „Ekstra“ arba „ekstra švieži“ – papildoma kokybės nuoroda ( supakuotimiki devintos dienos). A klasės  kiaušiniai dar skirstomi pagal svorį: XL – labai dideli (73 g ir didesni), L – dideli (63-73 g), M -vidutiniai (53-63 g), S – maži (iki 53 g).

Kiaušiniai privalo būti paženklinti. Išimtys taikomos tik smulkiems ūkininkams, turintiems ne daugiau kaip 50 vištų. Tokie kiaušiniai dažniausiai parduodami turgavietėse.

Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia dedeklių vištų laikymo būdą:
1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai (vištoms būna lauko aptvaruose).
2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai (vištoms gali laisvai vaikščioti pastato viduje).
3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai.
0 – ekologinis ūkininkavimas.

Vidurinioji žymens dalis iš raidžių nurodo šalies kodą. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai ženklinami LT. Lietuvai tapus Europos Sąjungos (ES) nare, kiaušiniai įvežami ir iš kitų ES šalių.

Trečioji dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį.

Apie kiaušinių vartojimą

Vištų kiaušiniai aplink lukštą turi apvalkalą, natūraliai apsaugantį kiaušinį nuo mikroorganizmų. Plaudami kiaušinį galime pažeisti šį apsauginį sluoksnį. Netinkamai paruošę kiaušinius ar vartodami žalius kiaušinius žmonės gali susirgti salmonelioze. Tai žmonių ir gyvūnų infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos.
Virtų kiaušinių galiojimo terminas priklauso nuo lukšto tipo, kiaušinio paruošimo bei laikymo. Tam, kad kiaušinio trynys būtų kietas, kiaušinį virti reiktų apie 10 minučių – atsižvelgiant į kiaušinio dydį.

Virti kiaušiniai su pažeistais lukštais sugenda greičiau. Todėl išvirtų kiaušinių nedera panardinami į šaltą vandenį: mikroorganizmai patenka pro mažus įtrūkimus ar pro akytus lukštus. Todėl virto kiaušinio galiojimo laikas trumpesnis.

Virtą kiaušinį geriausia suvartoti ne vėliau kaip per 24 valandas. Ne namuose ruoštų maisto produktų tinkamumo trukmę ir laikymo sąlygas nustato gamintojas.

Specialistai rekomenduoja:
–    Pirkdami kiaušinius atkreipkite dėmesį į galiojimo datą (kiaušinių galiojimo terminas 28 dienos).
–    Kiaušinius laikyti ne aukštesnėje kaip 18 C temperatūroje. Žali kiaušiniai neturi liestis su kitu maistu.
–    Vartokite tik šviežius kiaušinius. Kiaušinio šviežumą galite patikrinti. Panardinkite jį į šalto vandens stiklinę: švieži kiaušiniai lieka dugne, o pasenę iškyla į paviršių (dėl oro kišenės kiaušinyje).

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

*

Facebook