Kaip išsirinkti mėsą turguje?

Kaip atrodo šviežia mėsaIeškodami kokybiškesnės ir įvairesnės mėsos dažnas užsukame į turgų. Turguje randame įvairios mėsos –atvežtos iš Lenkijos, iš Lietuvos paukštynų, nedidelių ekologinių ūkių. Čia sulaukiame ir patarimų, kaip tinkamai laikyti mėsą namuose, kokios rūšies mėsa tinka vienam ar kitam patiekalui gaminti. O ar žinote, į ką atkreipti dėmesį, kad namo parsineštumėte šviežios ir kokybiškos mėsos? Ką pataria patys prekiautojai.

Mamos dažnai renkasi ūkininkų produkciją

Paukštiena bei triušiena Kalvarijų turguje prekiaujanti Viktorija sako, kad ištikimiausios jos pirkėjos – alergiškus vaikus auginančios mamos. Triušiena ant jos prekystalio atkeliauja iš Panevėžio rajone triušius auginančio ūkininko.

„Auginu tris vaikus, tad žinau, kaip svarbu, kad mėsa būtų kokybiška ir šviežia. Važiuoju pas ūkininkus, matau, kokiomis sąlygomis laikomi gyvuliai. Išbandau mėsą namuose virdama ir kepdama, įvertinu jos skonį ir tik tuomet pasiūlau kitiems“, – pasakoja Viktorija.

Ji sako, kad kaimiška mėsa yra labai aukštos kokybės. Ji net kvepia kitaip, verdant, nesusidaro putos, o sultinys būna riebus ir geltonas. Nors jos kilogramo kaina yra dviem eurais didesnė, pirkėjų tai neatbaido.

Moteris ketina pasiūlyti ūkininkės išaugintos putpelių mėsos. Putpeliena turėtų sudominti mamas, mat tokia mėsa nesukelia alergijos.

Šviežią mėsą atpažinsite iš  kvapo

Toje pačioje turgavietėje kiauliena prekiaujantis Sigitas sako, kad kokybiška ir šviežia kiauliena yra šviesi, kvepia,neapvytusi ir glotni.

„Šviesi mėsytė reiškia, kad ji yra jauno gyvuliuko, šešių-septynių mėnesių. Papilkėjusi jau bus palaikyta. Šviežia mėsa minkšta, o po kelių dienų ji pasidaro kietesnė. Žvalgantis gero kiaulienos faršo jis pataria ieškoti be riebalų ir odelių. Faršas gaminamas iš kryžmens, mentės mėsos. Guliašui labiausiai tinka sprandinė, muštinukams – nugarinė, šonkauliukus galite virti, kepti arba troškinti. Šoninę  galima  virti arba kepti“, – pasakoja Sigitas.

Pirkti šaldytos mėsos verslininkas nepataria, jei negalite atvažiuoti į turgų dažniau, verčiau užšaldyti, bet ne ilgiau kaip mėnesiui. Mat šaldiklyje mėsa praranda drėgmę ir kokybę.

Paukštiena prekiaujanti Viktorija pataria iš anksto žinoti ne tik kokiam patiekalui mėsos ieškote, bet ir kada gaminsite. Mat šviežios mėsos galiojimo laikas neilgas: kalakutienos– penkios paros, o paukštienos faršo – ne daugiau kaip trys.

Pagal patiekalą

Anot UAB „Gurmano šypsnys“ savininkų Jolitos ir Kęstučio, faršui šeimininkė gali rinktis įvairią mėsą – pagal savo skonį. Balandėliams ji siūlytų riebesnę mėsą, kotletams – liesesnę. „Ypač žiemą riebaliukai nėra blogai“, – teigia Jolita.

Dar šiemet jie ketina pasiūlyti elnienos iš ekologinio Žemaitijos ūkio. Šios mėsos kilogramo kaina – nuo 10 iki 6 eurų, nugarinės – 28 eurai, šonkauliukų – 5 eurai.

Mėsos spalva priklauso nuo sezono

Kalvarijų turguje jautiena, veršiena bei aviena prekiaujantis Donatas pats augina gyvulius ūkyje šalia Molėtų, tad žino kokia mėsa yra geriausia.

„Turguje perkame ne karvių, o buliukų mėsą. Žiemą jautiena būna šviesesnė, nes gyvūnai šeriami šienu, o šiltuoju periodu, kai užauga žolė, mėsa tampa raudonesnė. Taigi, šviesesnė jautiena nėra prastesnė“, – aiškina jis.

Donato nuomone, troškinti geriausia mentę, virti – sprandinę, kepti – išpjovą arba nugarinę. Daugiausia geležies yra veršienos kepenyse ir veršienos liežuvyje.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą


*

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook