Kalėdų tradicijas kuriame pačios

Keksiukai KalėdomsŠeima, susėdusi prie Kūčių stalo laikosi savų iš kartos į kartą perduodamų tradicijų: vieni laužo kalėdaitį ir dalijasi juo su artimaisiais, kiti – iš kalėdaičio paveikslėlio bando nuspėti būsimus metus. Treti – po staltiese padeda šiaudų pluoštelį ar pabarsto saują grūdų. O kokia šventė be Kalėdų Senelio – tik vienus jis skubėdamas aplenkia, bet slapta palieka dovanų. Galima išsiburti ateitį – varvinant į vandenį vašką ar mėtant per galvą batą,  stebint nosele ar kulnu batas atsigręš durų link.

Šeimos tradicijos – bendrumo jausmą su artimaisiais kuriantis elementas, jos nuo vaikystės iki senatvės leidžia pasijusti savam tarp savų. Artėjant gražiausioms metų šventėms savo šeimos tradicijas kurkite pačios, nustebinkite šeimą įvairiausiais kepiniais.

Kalėdiniai saldumynai, kurie nudžiugins šeimą

Kalėdų stalas šiemet bus išskirtinis, jei skirsite pusvalandį miltinio mišinio šokoladiniams keksiukams arba išsikepsite mažyčių fėjų pyragėliais vadinamų desertų. Eglutės, snaigės, nykštukų kepurėlės, briedžiukai, varpeliai ir kiti Kalėdų motyvai gali puikuotis ant Jūsų stalo, pakaks į miltinį mišinį įpilti aliejaus bei vandens (norint išgauti sodresnį ar gaivesnį skonį, vandenį galima pakeisti įvairiomis sultimis), viską išmaišyti ir kepti, o tada jau puošti. Išbandykite keletą naujų patiekalų, kuriuos galės išsikepti net ir nepatyrusi šeimininkė.

Kalėdiniai keksiukai12 – 15 kalėdinių keksiukų reikės:

  • 1 pakelio (470 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio šokoladiniams keksiukams arba keksui
  • 180 ml alyvuogių aliejaus
  • 225 ml juodųjų serbentų arba apelsinų sulčių

Keksiukų tešlą paruošite labai greitai: į miltinį mišinį tereikia įpilti 180 ml alyvuogių aliejaus Šokoladiniai keksiukai bus ypatingo skonio, jeigu įpilsite juodųjų serbentų arba apelsinų sulčių. Išmaišykite tešlą iki vienalytės masės. Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius. Dėkite po šaukštą tešlos į kiekvieną sijonėlį. Užpildykite tik ½ formelės, kad keksiukai turėtų kur kilti. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, tada įdėkite kepimo formą  ir kepkite apie 25 min., kol keksiukai gražiai iškils ir sutvirtės. Keksiukus atvėsinkite ir tada galite puošti.

Papuošimui galite pasigaminti kremo iš plaktos grietinėlės mažytėms kepurėlėmis. Ant fėjų pyragėlių užbarstykite konditerinių snaigių, žvaigždučių, galite papuošti spanguolėmis, riešutais, mažyčiais zefyriukais ir kitais žiemą primenančiais elementais.

Imbierinis žmogeliukas

Karalienė Elžbieta I-oji yra laikoma imbierinio žmogeliuko atradėja, nes būtent ji įsakė gaminti žmogeliukus, dekoruotus garbingų aukštuomenės vyrų atvaizdais. Karalienė mėgdavo juos aplankyti ir įteikti šaržuotus imbierinius žmogeliukus. Vėlyvaisiais viduramžiais kiekviena Europos šalis jau turėjo savąją imbierinių sausainių receptą, kuriuos gamindavo pačių įvairiausių formų: gyvūnų, karalių bei karalienių, ir parduodavo kalėdinėse mugėse.

Iš miltino mišinio imbieriniams sausainiukams išsikepsite  gardėsių namuose net jei neturite daug laiko ar įgūdžių. Tereikės miltinio mišinio ir trijų namuose visada randamų ingredientų bei trupučio kūrybiškumo. Iš miltinio mišinio imbieriniams sausainukams galite pasigaminti žaisliukų, kuriais puošite eglutę arba gardžių dovanėlių brangiausiems žmonėms.

Imbieriniai žmogeliukaiImbieriniai sausainiai

  • 2 didelėms skardoms sausainių reikės:
  • 1 pakelio (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio imbieriniams sausainiams
  • 100 g sviesto
  • 100 g medaus ar cukraus sirupo
  • 30 ml vandens

Paruošimo būdas:

Į dubenį supilkite mišinį, įdėkite 100-110 g sviesto ar margarino ir 100 g medaus ar cukraus sirupo. Įpilkite 20-30 ml vandens ir minkykite tešlą tol, kol ji taps vientisa. Suminkytą tešlą palaikykite šaldytuve 1-2 val ir kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni sausainiai bus. Iš tešlos lakšto formelėmis išspauskite sausainius, dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos formos. Kepkite iki 180-200 oC įkaitintoje orkaitėje 8-10 min. Atvėsintus sausainius pabarstykite cukrus pudra, kakava, cinamonu ar kitu mėgstamu pagardu arba papuoškite glajumi, kurį galite pasigaminti iš kiaušinio baltymo sumaišyto su cukraus pudra. Į glajų dar galite išspausti šiek tiek citrinos sulčių.

Aguonų pyragasAguonų pyragas

Produktai

  • 550 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 80 g cukraus
  • 80 g sviesto
  • 60 g šviežių arba 20 g sausų mielių
  • 8 g druskos
  • 150 g vandens

Įdarui: 200 g maltų aguonų, 80 g cukraus pudros, trys kiaušiniai, 100 g tirpinto margarino ar sviesto.

Papuošimui: 1 kiaušinis, migdolų riekelės, riešutai ar kiti pagardai.

Gaminimo būdas:

Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir minkykite, kol susidarys vientisa, blizgi, prie rankų nelimpanti tešla. Jeigu minkant, tešla limpa, ją pamiltuokite. Suformuokite rutulį ir uždengę palikite pastovėti 10 minučių. Tešlą padalinkite į dvi lygias dalis, suformuokite rutulius ir uždengtus palikite pastovėti 10-15 minučių. Kol lauksite, pasiruoškite aguonų įdarą. Galite įsigyti jau paruoštą maltų aguonų įdarą ir tik įdėti kiaušinių bei sviesto arba galite susimalti aguonas ir įdarą pasiruošti patys. Iškočiokite tešlą ir užtepkite paruoštą aguonų įdarą. Pradedant nuo kraštelio, iš kiekvienos tešlos su įdaru susukite po vyniotinį, perpjaukite juos išilgai per visą ilgį, kad gautųsi po dvi juostas iš kiekvieno. Tada supinkite šias juostas į dvi pynes, kurias susukite į apvalų pyragą. Pyragą uždėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kildykite šiltoje vietoje apie valandą. Po to pyrago paviršių patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite mėgstamu pagardu. Kepkite 40-50 minučių 180 oC temperatūros orkaitėje, kol pyragas gražiai apskrus ir bus iškepęs viduje – tikrinkite mediniu pagaliuku.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą


*

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook