Kokį užkandį įdėti vaikui į mokyklą ar darželį?

Sveikas užkandis vaikuiPrasidėjus mokslo metams mama ir tėtis suka galvą, kokį maistingą ir skanų užkandį įdėti vaikui į darželį ar mokyklą. Kuo pakeisti nesveikus, bet vaikų mėgstamus bulvių traškučius, bandeles ir gazuotus gėrimus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kokie maisto produktai tinkamiausi vaikams.

Užkandžiai tinka alkiui numalšinti, tačiau jie neturėtų būti vieninteliai dienos patiekalai. Pusryčiams, pietums ir vakarienei reikėtų rinktis virtus, troškintus, rečiau keptus patiekalus, o tarp trijų keturių pagrindinių valgymų užkąsti vaisių, uogų, daržovių, riešutų, pieno ir grūdinių produktų.

Kasdien – obuolys, kriaušė ar slyva

Šie vaisiai puikiai tinka užkandžiams, be to, vaikui juos patogu valgyti. Užkandžių dėžutėje jie nesusitrins ir neišteš. O svarbiausia – juose daug naudingųjų medžiagų.

Obuoliuose gausu vitaminų C, B1, P, A, ląstelienos, pektinų, geležies, mangano, kalio, natrio, kalcio. Juose daug antioksidantų, kurie  apsaugo plaučius nuo ore esančių žalingų medžiagų. Manoma, kad obuoliai stabdo dantų ėduonį, emalio irimą, dezinfekuoja burnos ertmę. Taip pat jie padeda kovoti su antsvoriu. Mat dėl juose esančio polifenolio organizme greičiau sudega riebalai.

Kriaušės taip pat gardus ir naudingas užkandis. Be to, jos puikiai numalšina troškulį, tad gali pakeisti gazuotus gėrimus. Kriaušėje daugiau cinko negu kituose vaisiuose. Cinkas stiprina imunitetą, gerina virškinimo sistemos darbą, padeda atsinaujinti ląstelėms. Kriaušėse šio elemento daugiau nei obuoliuose, slyvose, juoduosiuose serbentuose ar žemuogėse. Daug jose ir širdžiai būtino kalio. Šiuose vaisiuose yra vario, geležies, magnio, šiek tiek natrio, kalcio, fluoro, fosforo, jodo. Įvairūs mikroelementai gerina smegenų veiklą, padeda susikoncentruoti.

Slyvos – dar vienas sveikas rudens skanėstas. Bene daugiausia jose B grupės vitaminų, nemažai ir vitamino C, karotino, daug kraujagysles stiprinančio vitamino P. Beje, pastarasis išlieka ir slyvų uogienėje ar kompote. Vitamino E kur kas daugiau nei vyšniose, apelsinuose, mandarinuose ar kriaušėse. Ypač daug slyvose vario, kuris saugo nuo depresijos ir stiprina nervų sistemą. Nemažai širdžiai reikalingo kalio, organizmą stiprinančio cinko, kalcio, fosforo, šiek tiek natrio ir magnio. Šios medžiagos gerina protinę veiklą, didina darbingumą bei atsparumą stresui. Be to, slyvose gausu angliavandenių, kurie labai lengvai pasisavinami ir yra puikus energijos šaltinis.

Džiovinti vaisiai – vietoj saldainio

Džiovinti vaisiai – maloniai saldūs, nes juose yra natūralaus cukraus (fruktozės ir gliukozės). Be to, džiovinant vaisius išlieka beveik visos naudingos medžiagos: kalcis, geležis, magnis, kalis, pektinai, įvairūs vitaminai. Labiausiai džiovinti vaisiai vertinami dėl virškinimą gerinančios ląstelienos, kuri absorbuoja vandenį ir spartina maisto slinkimą. Užkandžiui tiks saujelė įvairių džiovintų vaisių. Razinose esančios medžiagos stiprina širdį ir nervų sistemą, o džiovintose slyvose – stiprina regėjimą, reguliuoja medžiagų apykaitą, didina organizmo atsparumą peršalimo ligoms. Abrikosai turi daugiausia kalio, fosforo ir geležies. Todėl, dažnai valgant džiovintų abrikosų, pagerėja medžiagų apykaita, širdies darbas, sumažėja fizinė ir emocinė įtampa. Datulės turi ypač daug vitamino B5, kuris gerina darbingumą ir padeda susikaupti.

Traškus užkandis vietoj sausainių

Galima rinktis duoniukus, trapučius ar paplotėlius. Paplotėliai dažniausiai kepami iš rupiai maltų miltų, be mielių ir druskos. Duoniukai vaikams kur kas naudingesni negu riestainiai ar sausainiai. Mat jie gaminami iš įvairių grūdinių kultūrų: kviečių, miežių, rugių. Yra ir plonų duonos traškučių be mielių – su kmynais, česnakais, įvairiais grūdais.

Riešutai – energijos šaltinis

Riešutai puikiai numalšina alkį. Tad jie tinka ir tuomet, kai neįmanoma suvalgyti šilto maisto. 100 gramų riešutų yra net 600 kilokalorijų ir daug energijos suteikiančių nesočiųjų riebiųjų rūgčių. Riešutuose gausu aminorūgščių, vitamino E, folio rūgšties, imunitetą stiprinančių mineralų: vario, magnio, kalio, cinko, jodo ir seleno. Anakardžiai labai naudingi smegenims, juose  nemažai angliavandenių, o geležies beveik tiek pat, kiek mėsoje. Lazdynų riešutuose – daug cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių augalinių riebalų. Migdoluose daugiausia kalcio, gausu magnio, vitamino E. Graikiniuose riešutuose ypač daug vitamino C.

Sūrio lazdelės – maistingas ir smagus vaiko užkandis

Ir jaunesni, ir vyresni vaikai mielai plėšo sūrio gijas, taigi sūrio lazdelės – puiki alternatyva bulvių traškučiams ar sausainiams. Sūris – maistingas, ypač vertinamas dėl aminorūgštimis aprūpinančių baltymų. Jame yra A, B grupės vitaminų bei mineralinių medžiagų. Dažniausiai sūrio lazdelės gaminamos be skonio stipriklių, nededama genetiškai modifikuotų produktų ingredientų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija 

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą


*

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook