Kokių ledų nori vaikas ir kurie jam naudingi?

Kaip išrinkti vaikui ledusLedais karštą vasaros dieną gaivinasi kone kiekvienas, o vaikas šį šaltąjį skanėstą valgytų galybę kartų per dieną. Tačiau pirkdami ledus, ar pasidomim, iš ko jie pagaminti? Vaikas, žinoma, – ne, paprastai nesivarginame perskaityti smulkių užrašų etiketėje ir mes, suaugusieji. Visi vadovaujamės  viliojančiais reklaminiais užrašais. Jeigu norime mėgautis kokybiškais ledais be skonio stipriklių ir sintetinių dažiklių, būtinai pasidomėkime jų sudėtimi. Taip pat atkreipkime dėmesį į ledų formą – deformuota porcija išduoda, kad ji buvo atitirpusi ir ne kartą užšaldyta.

Plombyras – iš pieno riebalų, sorbetas iš – vaisių

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė sako, kad Lietuvos rinkoje dominuoja pigesni valgomieji ledai, kuriuose pieno riebalai pakeisti augaliniais. Jie gaminami ne vien tik iš pieno, pridedama vandens ir išrūgų miltelių, stabilizatorių, įvairiausių skonio ir kitų priedų. Tai nustatė VMVT specialistai, patikrinę valgomųjų ledų gamybos bei  prekybos įmones. Patikrinti 36 pavadinimų valgomieji ledai gamybos įmonėse ir 398 šaltojo pieno deserto partijos prekyboje.

„Dažnai klaidina reklaminiai užrašai ant etiketės. Pavyzdžiui, pamatęs užrašą „Šokoladiniai ledai” arba  jį iliustruojantį paveikslėlį vaikas, o ir suaugęs smaližius jau įsivaizduoja mėgstamą skonį. Tik neapsigaukime – tokie ledai gali būti nudažyti kakavos milteliais ir juos reikia vadinti kakaviniais. O šokoladinių sudėtyje turi būti šokolado ar jo sudedamųjų dalių. Šįmet 11 atvejų „šokoladiniuose” leduose nebuvo šokolado. Tai akivaizdu perskaičius produkto sudėties aprašą”, – gamintojų gudrybes atskleidžia A.Greičiuvienė.

Kokios rūšies ledus mėgstate jūs ir jūsų vaikas?

Specialistė pataria atidžiai perskaityti informaciją ant ledų pakuotės. Tuomet galėsite išsirinkti ne tik skanų, bet ir vertingą produktą. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į ledų rūšį. Pagal sudėtį ledai skirstomi į šešias grupes. Plombyras ir grietininiai ledai gaminami iš pieno riebalų ir baltymų, o augalinių riebalų juose neturi būti. Pieniškuose mažiau riebalų, o daugiausia sausųjų medžiagų.

Vaisiniai ledai, sorbetas ir šerbetas, skiriasi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Vaisiniuose valgomuosiuose leduose turi būti ne mažiau kaip 20 proc. vaisių arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų sulčių. Sorbete –  vaisių ne mažiau kaip 25 proc., o pieno ir jo sudedamųjų dalių nėra. Šerbeto ingredientai – ne mažiau kaip 10 proc. vaisių tyrės, 20 proc. – sausųjų medžiagų ir 1 proc. – riebalų.

Pasak A.Greičiuvienės, šiemet nustatyti 3 atvejai, kai plombyras gamintas iš augalinių riebalų  ir 4 atvejais sorbete bei šerbete vaisių nebuvo. Jie pakeisti kvapiosiomis medžiagomis.

Nepirkite deformuotų ledų

Prieš pirkdami ledus juos atidžiai apžiūrėkite.  Mat apie ledų kokybę byloja ne tik informacija etiketėje, bet ir jų forma. Karštuoju metų periodu prekybos vietose šaldymo kameros perkrautos, todėl valgomieji ledai gali atitirpti. Dar kartą užšaldytas produktas netenka dalies maistingųjų savybių. Tokius ledus atpažinsite iš deformuotos formos. A.Greičiuvienė tokių ledų pataria nepirkti.

„Dažniausi prekybininkų pažeidimai: netinkamos ledų laikymo sąlygos ir vartojimo terminų nesilaikymas. Šiemet nustatyti 22 tokie atvejai. Pavyzdžiui, ledai buvo laikomi kartu su žuvimi arba +0,1 laipsnių temperatūroje. Nustatyta, kad vartotojai buvo klaidinami dėl neteisingos informacijos. Lietuvos ledų gamybos įmonėse saugos ar technologijų pažeidimai nenustatomi jau ne vienerius metus”, – sako VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Dažniausi pirkėjų skundai, kad informacija etiketėse sunkiai įskaitoma dėl smulkaus šrifto arba ledai supakuoti taip, kad nesimato ingredientų sąrašo.

Vartotojai, nusipirkę netinkamos kokybės ledų, visą parą gali kreiptis į VMVT nemokamu numeriu 8 800 40403.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Facebook