Kūdikio primaitinimo taisyklės

Visos mamos puikiai žino, kad pats geriausias maistas kūdikiui yra motinos pienas. Bet paūgėjus mažyliui jame esančių medžiagų nebeužtenka ir reikia pradėti duoti kitų maisto produktų. Kada jau laikas primaitinti kūdikį, nuo ko pradėti, ko gali paragauti pusės metų mažylis ir kiek galima duoti košės, daržovių tyrės arba sulčių?

Primaitinimas svarbus kūdikio mitybos etapas

Motinos pieno sudėtis yra unikali: jame gausu labai svarbių maistinių ir biologiškai aktyvių komponentų, su juo kūdikis iki 6 mėnesių gauna viską, ko reikia jo organizmui.  Bet vėliau prasideda naujas kūdikio mitybos etapas – primaitinimo, kai šalia mamos pieno (ir dirbtinių mišinių, jeigu motinos pieno neužtenka), mažyliui pradedama duoti papildomo maisto. Tuomet žindymas derinamas su įvairaus tirštumo maistu, vaikas pradedamas girdyti skysčiais.

Naujasis maistas būtinas ir mažylio virškinimo sistemos vystymuisi, jo dėka pradeda formuotis skonis, stimuliuojamas virškinamojo trakto darbas, fermentų aktyvumas. Pamažu kūdikis mokosi kramtyti, pratinasi valgyti vis kietesnį maistą. Taip mažylis pasiruošia įprastiniam šeimos maistui.

Kūdikis iki 5–6 mėnesių negali suvirškinti tiršto maisto, nes jo organizme dar nėra daugelio reikalingų fermentų. Pasaulio sveikatos organizacijos kūdikių maitinimo ekspertai duoti tiršto maisto rekomenduoja nuo 6 mėnesių. Bet jeigu valgydamas tik motinos pieną arba mišinius kūdikis nepriauga svorio, jis gali būti primaitinamas nuo 4 mėnesių.

Pradedame nuo daržovių tyrės

Pirmaisiais gyvenimo metais vaikas gali valgyti ne visus maisto produktus. Pirmiausia patariama duoti pertrintos daržovių tyrės. Į pagamintą atvėsusią tyrę įpilkite motinos pieno, o jei jo neturite, pieno mišinio.  Daržovių tyrės siūlykite po truputį, iš pradžių po valgomąjį šaukštą ir po tiek pat šį kiekį didinkite kas 2–3 dienas.  Valgydinkite kūdikį šaukšteliu antrą ar trečią maitinimą.

Bet nuo daržovių pradedama ne visada. Pavyzdžiui, jeigu vaikas dažnai atpila, jo svoris per mažas arba mažylis linkęs į viduriavimą, taip pat – į maisto alergijas, primaitinimą vertėtų pradėti nuo ryžių košės. Linkusiam į vidurių užkietėjimus, apkūniam vaikui gerai iš pradžių duoti daržovių tyrės.

Nuo 8 mėnesių galima pereiti prie rupesnio maisto, nes kūdikis jau gali mokytis kramtyti. Išvirtas daržoves arba kruopas užtenka sutrinti šaukštu arba šakute.

Nuo pusseptinto mėnesio galite kūdikiui duoti sulčių. Tinkamiausios obuolių, vyšnių, juodųjų serbentų. Jomis girdykite mažylį po valgio, bet saikingai, kad jis suvalgytų užtektinai motinos pieno ir tiršto maisto. Morkų sulčių duokite ne daugiau kaip 50 ml per parą. Šešto mėnesio pabaigoje galite pasiūlyti braškių, pomidorų, kitų sezoninių uogų, vaisių ir daržovių sulčių.

Prie sulčių pripratęs kūdikis gali paragauti šaukšteliu pagramdyto saldžiarūgščio obuolio, pradėkite nuo pusės arbatinio šaukštelio, duokite po maitinimo vietoj sulčių. Paskui galėsite pasiūlyti banano arba abrikosų tyrės.

Pirmasis maistas be cukraus ir druskos

Leiskite kūdikiui pajusti natūralų įvairių patiekalų skonį. Todėl jo maisto nesaldinkite, nesūdykite ar kitaip nekeiskite jo skonio.

Pirmąjį tirštesnį maistą gaminkite kuo paprastesnį. Pavyzdžiui, daržovių tyrę, ruoškite iš vienos rūšies daržovių, o paskui kas savaitę pridėkite vis kitokių. Jeigu ketinate duoti pramoniniu būdu pagaminto patiekalo, iš pradžių išsirinkite paprasčiausios sudėties produktą.

Kūdikio maistą kruopščiai pertrinkite, nes likęs kietas gabaliukas gali suerzinti mažylį ir jis nebevalgys tirštesnio maisto. Maistą kūdikiui gaminkite atskirai, specialiai tam skirtuose induose ir jų nenaudokite šeimos patiekalams ruošti.

Pramoniniu būdu pagamintas vaikiškas maistas

Pediatrai ir vaikų mitybos specialistai primaitinimui pataria ir pramoninės gamybos kūdikiams skirtus maisto produktus. Šio kūdikių maistelio sudėtyje yra įvairių komponentų, kurie dera tarpusavyje, garantuojama cheminė ir mikrobiologinė sauga, ekologiška žaliava. Maisto produktai, esantys tokio mišinio sudėtyje, yra tiek susmulkinti, kad tam tikro amžiaus vaikas galėtų nesunkiai sukramtyti ir maistas būtų lengvai suvirškinamas.

Pramoninės gamybos vaisių, daržovių ir uogų tyrelių pradėkite duoti po 1–2 arbatinius šaukštelius – dalimis per 3 kartus, vėliau šį kiekį padidinsite iki 120 ml per parą. Atidarytą indelį paskui sandariai uždenkite plastikiniu dangteliu, nuplautu virintu vandeniu, laikykite šaldytuve, bet ne ilgiau kaip parą. Išimtą iš šaldytuvo tyrelę pašildykite iki 30 laipsnių.

Kūdikių maisto gamybai taikomi dideli kokybės ir saugumo reikalavimai. Pramoninės gamybos kūdikių maistelio privalumas – įvairios rūšys ir skoniai. Tai padeda vystytis vaiko skonio pojūčiams.

Parengė sveikos gyvensenos edukologė Ieva Grabauskienė

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook