Kokią duoną sveikiausia valgyti? Ruginę, bemielę, tamsią, geriausia – visagrūdę, be cukraus, be glitimo? Kurie kriterijai pagrindiniai? Iš ko gaminama įvairių rūšių duona ir batonas? Duona yra kepinys iš ruginių, kvietinių…
Skaityti visąKategorija: Mityba
Medaus galios – sveikatai
Išskirtinės medaus savybės žinomos nuo senovės – jis tradiciškai vartojamas ne tik kaip gardus maisto produktas. Liaudies medicinoje medus pasitelkiamas kaip natūrali pagalbos priemonė nuo daugelio ligų. Dažniausiai šį produktą…
Skaityti visą4 dietologės patarimai formuojant vaikų mitybą
Dietologės Vaidos Kurpienės nuomone, neužtenka pagaminti vaikui sveiką patiekalą – mitybos įpročiai formuojasi pagal tėvų pavyzdį. Dietologė siūlo pasinaudoti 4 patarimais. 1. Valgykite kartu su vaikais. Bent kartą per dieną…
Skaityti visąSumuštinis – sveika ar ne?
Mitybos specialistė Raminta Bogušienė sako, kad sumuštinis iš kokybiškų ir naudingų produktų gali būti sveikas užkandis visai šeimai. Tik reikia pasirinkti tinkamą duoną ir kitus maisto produktus. Duona ar batonas?…
Skaityti visąMitybos specialistė sako griežtą ne kramtomajai gumai
Duodate vaikui kramtomąją gumą vietoj saldainio? Manote, kad ji sveikesnė, anot reklamos, becukris ir dar valantis dantis produktas? Tačiau sveikos mitybos specialistė Raminta Bogušienė įspėja, kad tai netiesa. Tuo galite…
Skaityti visąĮpraskime maitintis sveikai ir neprireiks jokių dietų
Žodis „dieta“ žodynuose aiškinamas dvejopai – tai tam tikri sveiko ar sergančio žmogaus mitybos įpročiai (pvz.: vegetariška, žaliavalgiška dieta), kuriais nebūtinai siekiama numesti svorio ar padailinti kūno formas. Dažniausiai dietomis…
Skaityti visąVaistininkė pataria neatsisakyti pieno be reikalo
Kiek naudingas mūsų sveikatai pienas? Kada jo vengti? Kaip derinti su vaistais? Kuo pakeisti, jei esame jam alergiški ar netoleruojame laktozės? Tai daugeliui aktualūs klausimai. Ką prarandame atsisakę stiklinės pieno?…
Skaityti visąMedus – vasaros šiluma, stiprybė ir energija
Saldus ir gardus medus – augalinės kilmės vitaminų ir mineralų šaltinis. Nuo seniausių laikų jis vartojamas liaudies medicinoje. Medumi gelbėjamasi nuo peršalimo ligų, jis pasitelkiamas organizmui stiprinti ir imunitetui gerinti.…
Skaityti visąKada vištieną tikrai sveika valgyti
Vištiena – vienas geriausių baltymų šaltinių, ši maistinė medžiaga svarbi vaiko augimui. Mitybos specialistai pataria vištieną dažniau rinktis vaikų patiekalams dar ir dėl to, kad šioje mėsoje mažiau sočiųjų riebalų,…
Skaityti visąMėgaukitės maistu ir lieknėkite
Ar įmanoma sulieknėti būnant epikūrininku? Iš pirmo žvilgsnio atrodo neįmanoma ir būti epikūrininku, ir numesti svorio. Pacientai man dažnai primena, kad jie mėgsta lėbauti ir mėgaujasi maistu! Tuo neabejoju ir…
Skaityti visąVitaminai ir mineralai – stiprybė prieš ligas
Nerūpestingą vasarą pakeitus darbingam rudeniui, kad nepritrūktume jėgų, susirūpiname organizmo stiprinimu. O jas sekina saulės stoka, mažesnis judrumas, taip pat sulėtėjusi medžiagų apykaita – organizmas taupo energiją, kaupia kalorijas, kad…
Skaityti visąNaminių ledų receptai – per penkias minutes
Ledai neišvengiamai asocijuojasi su vasara, juk įšilus orams norime lengvesnių bei gaivesnių desertų. Garuojančius kepinius dažniausiai iškeičiame į naminių ledų desertus. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pasidalijo keliais…
Skaityti visąKą valgyti mamai žindyvei?
Kūdikį krūtimi maitinanti mama – irgi žmogus, kuriam ne tik norisi, bet ir reikia vitaminų ir skanumynų. Aišku, sveikos mitybos ir produktų suderinamumo principai galioja visiems. Viską, ko širdis geidžia…
Skaityti visąKaip išsirinkti mėsą turguje?
Ieškodami kokybiškesnės ir įvairesnės mėsos dažnas užsukame į turgų. Turguje randame įvairios mėsos –atvežtos iš Lenkijos, iš Lietuvos paukštynų, nedidelių ekologinių ūkių. Čia sulaukiame ir patarimų, kaip tinkamai laikyti mėsą…
Skaityti visą4 pusryčių receptai – su vitaminų užtaisu
Pusryčiai svarbūs mūsų savijautai visą dieną, todėl iš ryto reikia valgyti maistingus, sočius patiekalus, kurie suteikia daug energijos. Deja, rytinis patiekalas, kuriame netrūksta vitaminų, dažnai tampa iššūkiu, nes įprasta manyti,…
Skaityti visą