Naminių ledų receptai – per penkias minutes

Ledai neišvengiamai asocijuojasi su vasara, juk įšilus orams norime lengvesnių bei gaivesnių desertų. Garuojančius kepinius dažniausiai iškeičiame į naminių ledų desertus. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pasidalijo keliais ledų receptais, kurie sužadins norą juos išbandyti tiek virtuvės profesionalams, tiek mėgėjams. Ledų karalius – purus vanilinis plombyras Jei norite pasigaminti gardžius ledus, tačiau negalite tam skirti daug laiko –…

Skaityti visą

Ką valgyti mamai žindyvei?

Kū­di­kį krū­ti­mi mai­ti­nan­ti mama – ir­gi žmo­gus, ku­riam ne tik no­ri­si, bet ir rei­kia vi­ta­mi­nų ir ska­nu­my­nų. Aiš­ku, svei­kos mi­ty­bos ir pro­duk­tų su­de­ri­na­mu­mo prin­ci­pai ga­lio­ja vi­siems. Viską, ko širdis geidžia Anks­čiau la­bai ak­cen­tuotos mai­ti­nan­čios mamos mi­ty­bos tai­syk­lės, įvai­rūs die­tos su­var­žy­mai. Ypač ab­sur­diš­kas prie­ta­ras, drau­džian­tis žin­dan­čiai mo­ti­nai val­gy­ti švie­žius vai­sius ir dar­žo­ves. Jo­kio moks­li­nio pa­grin­do ne­tu­ri bai­mė, kad mo­ti­nai pil­vo pū­ti­mą…

Skaityti visą

Kaip išsirinkti mėsą turguje?

Ieškodami kokybiškesnės ir įvairesnės mėsos dažnas užsukame į turgų. Turguje randame įvairios mėsos –atvežtos iš Lenkijos, iš Lietuvos paukštynų, nedidelių ekologinių ūkių. Čia sulaukiame ir patarimų, kaip tinkamai laikyti mėsą namuose, kokios rūšies mėsa tinka vienam ar kitam patiekalui gaminti. O ar žinote, į ką atkreipti dėmesį, kad namo parsineštumėte šviežios ir kokybiškos mėsos? Ką pataria patys prekiautojai. Mamos dažnai…

Skaityti visą

4 pusryčių receptai – su vitaminų užtaisu

Pusryčiai svarbūs mūsų savijautai visą dieną, todėl iš ryto reikia valgyti maistingus, sočius patiekalus, kurie suteikia daug energijos. Deja, rytinis patiekalas, kuriame netrūksta vitaminų, dažnai tampa iššūkiu, nes įprasta manyti, kad sveika mityba – sunkus uždavinys. Pusryčius daugelis dėl laiko stokos praleidžiame  arba renkamės nelabai sveikus produktus, suteikiančius mažai naudos. Jeigu ilgai negauname visų būtinų elementų, ima slinkti plaukai, skilinėja…

Skaityti visą

Vitaminai – kokių ir kiek reikia?

Vitaminai svarbūs visais metų periodais, o šaltuoju – ypatingai, nes senokai nuskintose daržovėse ir vaisiuose jų gerokai mažiau. Be to, padažnėjusių ligų periodu reikia būtinai apsirūpinti tais vitaminais, kurie padeda imunitetui. Šiuolaikinėmis sąlygomis vitaminų poreikis išaugęs, nes ekologinė situacija prastoka, o organizmą silpnina psichologinė įtampa ir stresai, kuriuos, deja, patiria ne tik suaugusieji, bet ir vaikai. Pirmieji vitaminai Pavadinimas „vitaminai“…

Skaityti visą

Bulvių košė – kaip atskiras patiekalas

Bliuzas Nr. 4 Bulvių košė Kažkada seniai, gūdžiais 2004 metais, kai gyvenau JAV Teksaso valstijoje ir dar beveik nieko nemokėjau gaminti, prisireikė man išsivirti bulvių. Na, tą juk visi moka, net ir aš, tiesa? Deja, man nepažįstamos ‘Russet’ veislės bulvės verdamos pasielgė labai nedraugiškai ir subyrėjo į gabaliukus. Nusunkiau, pasikrapščiau galvą ir nusprendžiau sugrūsti bulvių košę. Juk daug kartų mačiau,…

Skaityti visą

Kaip neapsigauti perkant keptuvę?

Keptuvės Kaip atrodo keptuvė, visi daugiau ar mažiau įsivaizduoja, tačiau kai ateina laikas prekybos centre išsirinkti vieną iš tuzinų skirtingų keptuvių ir dar nelabai žinant, kuo jos skiriasi viena nuo kitos, gali kilti problema. Tik iš pradžių atrodo, kad jos visos vienodos, bet taip nėra – vienose patogiau gaminti troškinius, kitose – greitai apkepinti smulkiai pjaustytas daržoves, trečiose – kepti…

Skaityti visą

Nomedos Marčėnaitės varškėčiai ir šokoladinis desertas

Menininkės Nomedos Marčėnaitės  svajonių pusryčių vieta – kaimo terasa su vaizdu į sodą. Tiesa, ji priduria, kad ši svajonė jau išsipildė, o ir šiaip ji nelinkusi svajoti, mat viskas, kas vyksta Nomedos gyvenime – tarsi nuolat besipildančios svajonės. Charizmatiškoji dailinkinkė-keramikė iš minios išsiskiria ne tik savo ekstravagantiška išvaizda ir iš akių niekada nedingstančia šypsena, tačiau dažnai ir savo požiūriu į paprastus…

Skaityti visą

Šeštadienio receptai kulinarinės laidos studijoje

Televizijos žiūrovams puikiai pažįstama „TV Pagalbos“ gelbėtoja, dainininkė, įvairių projektų vedėja Gerda Stiklickienė, paklausta apie savo įprastą dienos pradžią, kalba su šypsena. Rytais pirma ją aplankanti mintis yra ne apie tai, kaip būtų gerai dar truputį pamiegoti, o apie… orą. „Kai žinau, koks oras už lango, man viskas pasidaro žymiai aiškiau – ir kaip rengtis, ir kaip išsaugoti pozityvų nusiteikimą.…

Skaityti visą

Gydytojai sunerimę dėl 1-3 metų vaikų mitybos

Gydytojai teigia, kad 1-3 metų vaikai maitinami netinkamai, o tokie įpročiai grėsmingi jų sveikatai ir vystymuisi. Mažųjų maiste per daug riebalų, baltymų, cukraus, jie nepakankamai juda, todėl gresia nutukimo pavojus. Naudingų maistinių medžiagų stoka silpnina imunitetą, todėl mažyliai dažniau serga. Netinkamos mitybos padariniai: įvairios alergijos, pilvo skausmai, virškinimo sutrikimai, dantų ligos ir t.t. Socialiniu projektu „Vaikas – ne suaugęs“, prie…

Skaityti visą

Kokį vandenį geria vaikas?

Vanduo yra vienas pagrindinių geros sveikatos šaltinių. Grynas vanduo – ne sultys ar saldūs gėrimai su dirbtiniais saldikliais, dažikliais ir konservantais, kurių nereikia nei suaugusiajam, nei vaikui. Vaiko vandens poreikis, kaip ir maisto, skiriasi nuo suaugusiųjų. Kada pradėti vandenuku girdyti žindomą kūdikį, kokį vandenį vaikui duoti – iš čiaupo, virintą ar pirktinį? Kaip atsirinkti vandenį parduotuvėje?  Klausimai, kurie kyla daugeliui…

Skaityti visą

Vitaminai – vaiko galia prieš virusus

Šaltuoju metų periodu, kai aplinkui siaučia infekcijos, vaiko organizmui reikia ypatingos apsaugos. Bene daugiausiai imunitetas priklauso nuo mitybos ir vitaminų bei kitų vaikui augti būtinų medžiagų. Jeigu vitaminų ir mineralų vaikas gauna per mažai, sutrinka sveikata. Apie tai byloja pakitusi išvaizda, elgesys ir greitai prikimbančios infekcinės ligos.  Su vitaminais draugaujame ištisus metus Tradiciškai vitaminais susirūpiname pavasarį, įsitikinę, kad vitaminų trūkumas…

Skaityti visą

Sveikas Velykų stalas

Artėjant vienai seniausių lietuvių tradicinių švenčių šv. Velykoms sukame galvą, kokiais patiekalais nustebinti artimuosius. Į savo meniu įsileisime gurmaniškų valgių, bet nesinori pamiršti ir tradicinių šventinių patiekalų. Kaip per Velykas nenusižengti sveikos mitybos principams ir kokiais tradiciniais patiekalais pradžiuginti šeimą? Įdomesnis skonis Lietuvių virtuvės ypatumai laikui bėgant iš tiesų keičiasi. „Čiop Čiop“ kulinarijos studijos atstovė U. Mikelevičiūtė teigia, kad nuolat…

Skaityti visą

Kalėdų tradicijas kuriame pačios

Šeima, susėdusi prie Kūčių stalo laikosi savų iš kartos į kartą perduodamų tradicijų: vieni laužo kalėdaitį ir dalijasi juo su artimaisiais, kiti – iš kalėdaičio paveikslėlio bando nuspėti būsimus metus. Treti – po staltiese padeda šiaudų pluoštelį ar pabarsto saują grūdų. O kokia šventė be Kalėdų Senelio – tik vienus jis skubėdamas aplenkia, bet slapta palieka dovanų. Galima išsiburti ateitį…

Skaityti visą

Iš naujo atrastos manų kruopos

Dietologai pataria valgyti košes, geriausia – ryte, nes jose esantys lėtai įsisavinami angliavandeniai ilgai palaiko reikiamą gliukozės kiekį kraujyje ir išsaugo energiją. Viena iš populiariausių rytinių košių – manų košė. Manų kruopose gausu vitaminų, mineralų. Turbūt retas žino, iš kur atsirado manų kruopos, kas pirmieji pradėjo jas naudoti? Manų kruopų istorija nuo Bizantijos laikų Sumalus kviečius ir atsijojus stambesnes miltų…

Skaityti visą
1 2 3 6
Facebook