Bulvių košė – kaip atskiras patiekalas

Bulvių košė – kaip atskiras patiekalas
Bliuzas Nr. 4 Bulvių košė Kažkada seniai, gūdžiais 2004 metais, kai gyvenau JAV Teksaso valstijoje ir dar beveik nieko nemokėjau gaminti, prisireikė man išsivirti bulvių. Na, tą juk visi moka, net ir aš, tiesa? Deja, man nepažįstamos ‘Russet’ veislės bulvės verdamos pasielgė labai nedraugiškai ir subyrėjo į gabaliukus. Nusunkiau, pasikrapščiau galvą ir nusprendžiau sugrūsti bulvių košę. Juk daug kartų mačiau,... Skaityti visą

Kaip neapsigauti perkant keptuvę?

Kaip neapsigauti perkant keptuvę?
Keptuvės Kaip atrodo keptuvė, visi daugiau ar mažiau įsivaizduoja, tačiau kai ateina laikas prekybos centre išsirinkti vieną iš tuzinų skirtingų keptuvių ir dar nelabai žinant, kuo jos skiriasi viena nuo kitos, gali kilti problema. Tik iš pradžių atrodo, kad jos visos vienodos, bet taip nėra – vienose patogiau gaminti troškinius, kitose – greitai apkepinti smulkiai pjaustytas daržoves, trečiose – kepti... Skaityti visą

Nomedos Marčėnaitės varškėčiai ir šokoladinis desertas

Nomedos Marčėnaitės varškėčiai ir šokoladinis desertas
Menininkės Nomedos Marčėnaitės  svajonių pusryčių vieta – kaimo terasa su vaizdu į sodą. Tiesa, ji priduria, kad ši svajonė jau išsipildė, o ir šiaip ji nelinkusi svajoti, mat viskas, kas vyksta Nomedos gyvenime – tarsi nuolat besipildančios svajonės. Charizmatiškoji dailinkinkė-keramikė iš minios išsiskiria ne tik savo ekstravagantiška išvaizda ir iš akių niekada nedingstančia šypsena, tačiau dažnai ir savo požiūriu į paprastus... Skaityti visą

Šeštadienio receptai kulinarinės laidos studijoje

Šeštadienio receptai kulinarinės laidos studijoje
Televizijos žiūrovams puikiai pažįstama „TV Pagalbos“ gelbėtoja, dainininkė, įvairių projektų vedėja Gerda Stiklickienė, paklausta apie savo įprastą dienos pradžią, kalba su šypsena. Rytais pirma ją aplankanti mintis yra ne apie tai, kaip būtų gerai dar truputį pamiegoti, o apie… orą. „Kai žinau, koks oras už lango, man viskas pasidaro žymiai aiškiau – ir kaip rengtis, ir kaip išsaugoti pozityvų nusiteikimą.... Skaityti visą

Gydytojai sunerimę dėl 1-3 metų vaikų mitybos

Gydytojai sunerimę dėl 1-3 metų vaikų mitybos
Gydytojai teigia, kad 1-3 metų vaikai maitinami netinkamai, o tokie įpročiai grėsmingi jų sveikatai ir vystymuisi. Mažųjų maiste per daug riebalų, baltymų, cukraus, jie nepakankamai juda, todėl gresia nutukimo pavojus. Naudingų maistinių medžiagų stoka silpnina imunitetą, todėl mažyliai dažniau serga. Netinkamos mitybos padariniai: įvairios alergijos, pilvo skausmai, virškinimo sutrikimai, dantų ligos ir t.t. Socialiniu projektu „Vaikas – ne suaugęs“, prie... Skaityti visą

Kokį vandenį geria vaikas?

Kokį vandenį geria vaikas?
Vanduo yra vienas pagrindinių geros sveikatos šaltinių. Grynas vanduo – ne sultys ar saldūs gėrimai su dirbtiniais saldikliais, dažikliais ir konservantais, kurių nereikia nei suaugusiajam, nei vaikui. Vaiko vandens poreikis, kaip ir maisto, skiriasi nuo suaugusiųjų. Kada pradėti vandenuku girdyti žindomą kūdikį, kokį vandenį vaikui duoti – iš čiaupo, virintą ar pirktinį? Kaip atsirinkti vandenį parduotuvėje?  Klausimai, kurie kyla daugeliui... Skaityti visą

Vitaminai – vaiko galia prieš virusus

Vitaminai – vaiko galia prieš virusus
Šaltuoju metų periodu, kai aplinkui siaučia infekcijos, vaiko organizmui reikia ypatingos apsaugos. Bene daugiausiai imunitetas priklauso nuo mitybos ir vitaminų bei kitų vaikui augti būtinų medžiagų. Jeigu vitaminų ir mineralų vaikas gauna per mažai, sutrinka sveikata. Apie tai byloja pakitusi išvaizda, elgesys ir greitai prikimbančios infekcinės ligos.  Su vitaminais draugaujame ištisus metus Tradiciškai vitaminais susirūpiname pavasarį, įsitikinę, kad vitaminų trūkumas... Skaityti visą

Sveikas Velykų stalas

Sveikas Velykų stalas
Artėjant vienai seniausių lietuvių tradicinių švenčių šv. Velykoms sukame galvą, kokiais patiekalais nustebinti artimuosius. Į savo meniu įsileisime gurmaniškų valgių, bet nesinori pamiršti ir tradicinių šventinių patiekalų. Kaip per Velykas nenusižengti sveikos mitybos principams ir kokiais tradiciniais patiekalais pradžiuginti šeimą? Įdomesnis skonis Lietuvių virtuvės ypatumai laikui bėgant iš tiesų keičiasi. „Čiop Čiop“ kulinarijos studijos atstovė U. Mikelevičiūtė teigia, kad nuolat... Skaityti visą

Kalėdų tradicijas kuriame pačios

Kalėdų tradicijas kuriame pačios
Šeima, susėdusi prie Kūčių stalo laikosi savų iš kartos į kartą perduodamų tradicijų: vieni laužo kalėdaitį ir dalijasi juo su artimaisiais, kiti – iš kalėdaičio paveikslėlio bando nuspėti būsimus metus. Treti – po staltiese padeda šiaudų pluoštelį ar pabarsto saują grūdų. O kokia šventė be Kalėdų Senelio – tik vienus jis skubėdamas aplenkia, bet slapta palieka dovanų. Galima išsiburti ateitį... Skaityti visą

Iš naujo atrastos manų kruopos

Iš naujo atrastos manų kruopos
Dietologai pataria valgyti košes, geriausia – ryte, nes jose esantys lėtai įsisavinami angliavandeniai ilgai palaiko reikiamą gliukozės kiekį kraujyje ir išsaugo energiją. Viena iš populiariausių rytinių košių – manų košė. Manų kruopose gausu vitaminų, mineralų. Turbūt retas žino, iš kur atsirado manų kruopos, kas pirmieji pradėjo jas naudoti? Manų kruopų istorija nuo Bizantijos laikų Sumalus kviečius ir atsijojus stambesnes miltų... Skaityti visą

Ar skatinsime darželinuką valgyti naudingą maistą?

Ar skatinsime darželinuką valgyti naudingą maistą?
Įsivaizduokite, kad nuo šiandien pradedate maitintis visiškai kitaip: tris kartus per dieną valgote šviežią ką tik pagamintą šiltą maistą, porcijos nedidelės, tačiau kupinos baltymų, riebalų ir angliavandenių. Be to, jūs valgote neskubėdami, šnekučiuodamiesi prie stalo kartu su visa šeima, o jūsų pietūs arba vakarienė užtrunka mažiausiai 2 valandas. Šiandien daugumai tokia maisto kultūra primena ištrauką iš fantastinio romano, tačiau ar... Skaityti visą

Vasaros skonis su makaronais

Vasaros skonis su makaronais
Makaronai išgelbės bet kurią šeimininkę, prireikus greitai paruošti pusryčius, pietus ar vakarienę. Iš jų galima pagaminti atskirą patiekalą, išsikepti gardžią apkepėlę, jie puikus sriubų ingredientas, antrojo patiekalo garnyras. Dar viena paranki makaronų savybė – gana ilgas galiojimo terminas. (Tik nereikia jų laikyti drėgnoje patalpoje). Makaronai puikiai dera su daržovėmis, taigi vasarą iš jų galite pasigaminti skanių, neriebių ir maistingų patiekalų.... Skaityti visą

Kaip per Velykas nepersivalgyti kiaušinių?

Kaip per Velykas nepersivalgyti kiaušinių?
Šv. Velykų stalo puošmena – kiaušiniai. Kiaušinis – vertingas maisto produktas. Jame gausu baltymų, todėl jis suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, virtas kiaušinis nekaloringas, jei nevalgome su majonezu. Kiaušiniuose gausu nepakeičiamųjų amino rūgščių, vertingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurie stiprina imunitetą, gerina smegenų ir širdies veiklą. Kiaušiniuose yra B grupės vitaminų ( B1, B2, B6, B12), folinės rūgšties, cholino, biotino,  riebaluose... Skaityti visą

Ar sveika gerti pieną?

Ar sveika gerti pieną?
Pieną daugelis geria kasdien. Vieniems – tiesiog skanu, antri dėl to, kad gautų maistingųjų medžiagų, tretiems – tai ritualas. Tačiau vis dažniau pasigirsta svarstymų esą pienas ir jo produktai nėra sveiki. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas tikina, kad pienas yra vienareikšmiai svarbus maisto produktas  kasdieniame mūsų maisto racione. Pieną turi gerti ir kūdikis, ir... Skaityti visą

Sveiki miltiniai patiekalai, nuo kurių nenutuksime

Sveiki miltiniai patiekalai, nuo kurių nenutuksime
Visos puikiai žinome, kad grūdiniai produktai – sveikos mitybos pagrindas.  Bet dažnai atsisakome šių maisto produktų patiekalų, norėdamos nepakenkti figūrai. Tik pamirštame, kad minkštutė bandelė ir rupaus malimo miltų duona skiriasi ne tik poveikiu figūrai, bet ir maistingosiomis medžiagomis. Iš kokių miltų kepate mėgstamus vaiko blynus ar lepinate šeimą gardžiais naminiais sausainukais? Jeigu perkate aukščiausios rūšies miltus, naudos nesuteikiate nei... Skaityti visą
1 2 3 6
Facebook