Vasaros skonis su makaronais

Vasaros skonis su makaronais
Makaronai išgelbės bet kurią šeimininkę, prireikus greitai paruošti pusryčius, pietus ar vakarienę. Iš jų galima pagaminti atskirą patiekalą, išsikepti gardžią apkepėlę, jie puikus sriubų ingredientas, antrojo patiekalo garnyras. Dar viena paranki makaronų savybė – gana ilgas galiojimo terminas. (Tik nereikia jų laikyti drėgnoje patalpoje). Makaronai puikiai dera su daržovėmis, taigi vasarą iš jų galite pasigaminti skanių, neriebių ir maistingų patiekalų.... Skaityti visą

Kaip per Velykas nepersivalgyti kiaušinių?

Kaip per Velykas nepersivalgyti kiaušinių?
Šv. Velykų stalo puošmena – kiaušiniai. Kiaušinis – vertingas maisto produktas. Jame gausu baltymų, todėl jis suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, virtas kiaušinis nekaloringas, jei nevalgome su majonezu. Kiaušiniuose gausu nepakeičiamųjų amino rūgščių, vertingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurie stiprina imunitetą, gerina smegenų ir širdies veiklą. Kiaušiniuose yra B grupės vitaminų ( B1, B2, B6, B12), folinės rūgšties, cholino, biotino,  riebaluose... Skaityti visą

Ar sveika gerti pieną?

Ar sveika gerti pieną?
Pieną daugelis geria kasdien. Vieniems – tiesiog skanu, antri dėl to, kad gautų maistingųjų medžiagų, tretiems – tai ritualas. Tačiau vis dažniau pasigirsta svarstymų esą pienas ir jo produktai nėra sveiki. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas tikina, kad pienas yra vienareikšmiai svarbus maisto produktas  kasdieniame mūsų maisto racione. Pieną turi gerti ir kūdikis, ir... Skaityti visą

Sveiki miltiniai patiekalai, nuo kurių nenutuksime

Sveiki miltiniai patiekalai, nuo kurių nenutuksime
Visos puikiai žinome, kad grūdiniai produktai – sveikos mitybos pagrindas.  Bet dažnai atsisakome šių maisto produktų patiekalų, norėdamos nepakenkti figūrai. Tik pamirštame, kad minkštutė bandelė ir rupaus malimo miltų duona skiriasi ne tik poveikiu figūrai, bet ir maistingosiomis medžiagomis. Iš kokių miltų kepate mėgstamus vaiko blynus ar lepinate šeimą gardžiais naminiais sausainukais? Jeigu perkate aukščiausios rūšies miltus, naudos nesuteikiate nei... Skaityti visą

Prieskonių reikia ir maistui, ir organizmui

Prieskonių reikia ir maistui, ir organizmui
Kiekvienoje virtuvėje, maisto ruošimo erdvėje yra išskirtas mažesnis ar didesnis kampelis, kuriame sudėti įvairių rūšių prieskoniai ar jų mišiniai. Tačiau kokybiški prieskoniai ne tik išryškina maisto skonį, suteikia ypatingą aromatą, bet gali būti ir prevencinė priemonė prieš ligas, infekcijas ir kitus negalavimus. Prieskonių naudą žmogaus organizmui jau daug metų tyrinėja įvairūs mokslininkai. Viena iš šios srities specialisčių – daugiau kaip 300... Skaityti visą

Ką daryti, kad vaikas pamėgtų sveiką maistą?

Ką daryti, kad vaikas pamėgtų sveiką maistą?
Įpratinti vaiką valgyti sveiką maistą – iššūkis daugeliui tėvų. Ką daryti, jei užsispyręs vaikas tik kietai sučiaupia lūpas ir kartoja „ne“? Specialistų nuomone, posakis „lenk medį, kol jaunas“ galioja ir kalbant apie mitybą – vaikystėje suformuoti tinkami mitybos įpročiai išlieka ir suaugus. „Jeigu nuolat vaikui aiškinsime, kodėl svarbu pasirinkti tinkamą maistą, sveika ir subalansuota mityba taps vaiko, o vėliau ir suaugusio... Skaityti visą

Kodėl vaikas neapsieina be maisto papildų?

Kodėl vaikas neapsieina be maisto papildų?
Vitaminai ir mineralai – nepakeičiamos organizmui būtinos medžiagos, kurias gauname su maistu. Šios medžiagos ypatingai svarbios pirmaisiais gyvenimo metais sparčiai augančiam vaikui. Dėl vitaminų stokos gali labai pablogėti vaiko sveikata ir kamuoti įvairūs negalavimai. Ši problema ypač aktuali šaltuoju metų periodu, kai turime būti stipresni, kad pajėgtume atsispirti įvairioms sezono ligoms. Kodėl vitaminų per mažai? Jeigu vitaminų ir mineralų su... Skaityti visą

Kada kūdikiui prireikia mišinuko?

Kada kūdikiui prireikia mišinuko?
Žindymas – unikalus, nepakeičiamas ir geriausias kūdikio maitinimo būdas. Mamos pienas suteikia kūdikiui reikiamą vitaminų, mikroelementų ir riebalų kiekį. Iš mamos pieno puikiai įsisavinamos visos kūdikiui būtinos medžiagos. Jame yra biologiškai aktyvių medžiagų – fermentų, hormonų, imunoglobulinų ir leukocitų. Dirbtinai sukurti identiškų komponentų visumą neįmanoma. Natūraliai maitinamas kūdikis gerai auga bei atsparus ligoms. Neabejotina ir psichologinė žindymo svarba – nuo... Skaityti visą

Kaip gelbėtis nuo dujų pilve?

Kaip gelbėtis nuo dujų pilve?
Pilvas įkyriai gurgia ir atrodo tiek perpildytas oro, kad tuojau nebeištversi… Ko gero, pažįstamas jausmas? Pilvą pučia ir mažiems, ir dideliems. Dujų sankaupos žarnyne (meteorizmas) paprastai nėra pavojingos, bet vargina pilvo raižymas ir kiti nemalonūs pojūčiai. Be to, galime atsidurti keblioje situacijoje, kai dujos ims veržtis laukan itin netinkamu metu, pavyzdžiui, lifte, svečiuose, darbe. Kita vertus, tai signalas mums, kad... Skaityti visą

Ką verta žinoti mamai apie žuvį

Ką verta žinoti mamai apie žuvį
Žuvis ir jūros produktai turi daug baltymų ir mažai kalorijų. Tai vieni vertingiausių maisto produktų, kuriuos būtinai turi valgyti ir suaugęs žmogus, ir vaikas. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė sako, kad dauguma Lietuvos gyventojų (75,3 proc.) žuvį ir žuvies produktus valgo 1– 2 kartus per savaitę. Žuvys kaupia teršalus Žuvyje lengvai kaupiasi sunkieji metalai,... Skaityti visą

Kokių ledų nori vaikas ir kurie jam naudingi?

Kokių ledų nori vaikas ir kurie jam naudingi?
Ledais karštą vasaros dieną gaivinasi kone kiekvienas, o vaikas šį šaltąjį skanėstą valgytų galybę kartų per dieną. Tačiau pirkdami ledus, ar pasidomim, iš ko jie pagaminti? Vaikas, žinoma, – ne, paprastai nesivarginame perskaityti smulkių užrašų etiketėje ir mes, suaugusieji. Visi vadovaujamės  viliojančiais reklaminiais užrašais. Jeigu norime mėgautis kokybiškais ledais be skonio stipriklių ir sintetinių dažiklių, būtinai pasidomėkime jų sudėtimi. Taip... Skaityti visą

Keptas ir skrudintas maistas – kancerogenų šaltinis

Keptas ir skrudintas maistas – kancerogenų šaltinis
Kaitinant daug krakmolo ir angliavandenių turinčius produktus dideliame karštyje, susidaro kancerogeninė medžiaga akrilamidas, kuris sukelia vėžį. Tai daugiau kaip prieš dešimtmetį nustatė Švedijos mokslininkai, tirdami keptus maisto produktus. Todėl visose Europos Sąjungos (ES) šalyse tiriamas maisto produktų akrilamido kiekis. Pasirodo, daugiausia šios medžiagos bulvių traškučiuose, gruzdintose bulvytėse, sausainiuose, tirpioje kavoje ir stipriai skrudintose kavos pupelėse. Akrilamido yra beveik visuose kepiniuose... Skaityti visą

Miltai – sveikatai ir figūrai

Miltai – sveikatai ir figūrai
Parduotuvėje Ieškote sveikų produktų? Atidžiai studijuojate etiketes, nes reklaminiai užrašai ant pakuotės gali slėpti sveikatai nenaudingus komponentus? Nuo šių metų pradžios sveikatai naudingus produktus atpažinsite lengviau: Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino nekomercinį ir nemokamą sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simbolį „Rakto skylutė“. Šis simbolis populiariausias ES iš visų panašios paskirties ženklų. Europos Komisija jį laiko objektyviausiu. Juo galima ženklinti maisto produktus,... Skaityti visą

Kodėl ir vaikas, ir suaugusysis turi valgyti pusryčius?

Kodėl ir vaikas, ir suaugusysis turi valgyti pusryčius?
Anot lietuvių liaudies patarlės: „Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui.“ Taigi ar tikrai pusryčiai – pagrindinis dienos valgis? Apie naujausius tyrimus pasakoja ir pataria dalinasi Medicinos diagnostikos ir gydymo centro dietologė Evelina Cikanavičiūtė. Pastaruoju metu vis daugiau suaugusiųjų ir vaikų nepusryčiauja. Dažniausiai dėl to, kad trūksta laiko, nenorime priaugti svorio, nejaučiame alkio arba rytais pykina. Mokslinių... Skaityti visą

Vitaminas D3, kurį dovanoja saulė

Vitaminas D3, kurį dovanoja saulė
Vitamino D nauda  bet kurio amžiaus vaikui ir suaugusiajam seniai žinoma. Kiekviena mama pasakys, kad šio vitamino reikia kūdikio augimui, jis būtinas vystytis ir stiprėti mažylio kaulams, padeda išvengti rimtų ligų, pavyzdžiui, rachito. Suaugusiuosius jis apsaugo nuo osteoporozės ir kaulų lūžių. Nuo jo priklauso suaugusio žmogaus kaulo audinio tankis, raumenų jėga. Jeigu vitamino D nepakanka vaikystėje ir paauglystėje, padidėja kaulų... Skaityti visą
1 2 3 4 6
Facebook