Mityba – sveikatos pagrindas

Mityba – sveikatos pagrindas
Sveika mityba žmogui ne tik teikia išorinį grožį, bet ir  užtikrina gerą savijautą. Maistas turi atstatyti  išeikvotą energiją, organizmas turi būti aprūpintas reikiamu kiekiu ir santykiu būtinų maisto medžiagų. Tai svarbu ir vaikui, ir suaugusiajam. Tam, kad  galėtume gyventi, mūsų organizmą reikia nuolat papildyti energiją išskiriančiomis medžiagomis, t.y. maistu. Maistą sudaro šeši pagrindiniai komponentai: Skaityti visą

Rūgščių ir šarmų įtaka sveikatai

Rūgščių ir šarmų įtaka sveikatai
Savijauta dažnai priklauso nuo įvairių organizme vykstančių procesų. Kad  būtume sveiki, kraujo ir audinių rūgštingumas turi būti pastovus (pH 7,4). Renkantis maisto produktus, reikia atsiminti: šarminės medžiagos, neutralizuodamos rūgštines – organizmą valo, o rūgštinės – organizmą rūgština ir užteršia rūgštinėmis atliekomis. Viena iš esminių geros sveikatos garantijų – organizmo rūgščių ir šarmų balansas. Deja, šiuolaikinėje mityboje vyrauja organizmą rūgštinantys maisto... Skaityti visą

Daržovių savybės

Daržovių savybės
Kopūstai. Vertingiausia maistinė daržovė. Kopūstinių šeimai priklauso ir żiediniai, raudongūżiai, Briuselio, Pekino kopūstai, brokoliai ir kt. Dėl medžiagų esančių juose, žmonės, valgantys daug šių darżovių, rečiau serga vėżiu. Gūžiniai kopūstai yra puikus vitamino C šaltinis. 100 gramų baltųjų ir raudonųjų gūžinių kopūstų šio vitamino yra atitinkamai 32,9 mg ir 51,8 mg. Vitaminas C pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, padeda išvengti įvairių ligų.... Skaityti visą

Maistas tavo ir vaiko sveikatai

Maistas tavo ir vaiko sveikatai
Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos bei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistais parengė naują vaizdinę priemonę: “Maisto pasirinkimo piramidę”, skirtą gyventojų (ypač vaikų) teisingos mitybos įpročių ugdymui. Ji pakeitė senąją piramidę, kuri buvo parengta daugiau kaip prieš 10 metų ir jau nebeatitiko šiuolaikinės mitybos reikalavimų. Sprendimas atnaujinti piramidę priimtas... Skaityti visą

Apsinuodijimas maistu: ypatingai rūpinkimės kūdikių ir vaikų maistu

Apsinuodijimas maistu: ypatingai rūpinkimės kūdikių ir vaikų maistu
Maistas žmogų aprūpina būtinomis organizmui medžiagomis ir palaiko gyvybinius procesus. Tam tikromis sąlygomis maistas gali tapti įvairių susirgimų (infekcinių, parazitinių, apsinuodijimų) priežastimi.  Kodėl dažniau apsinuodijama maistu vasarą ir rudenį? Šiuo metų laiku daugiau geriame nevirinto vandens, pieno, valgome vaisių, uogų ir daržovių, padaugėja musių, dėl dažnų vidurių sutrikimų susilpnėja skrandžio apsauginis barjeras, o šiltas oras palankus mikroorganizmams greitai daugintis. Paprastai... Skaityti visą

Kad kiaušiniai būtų be “siurprizų”

Kad kiaušiniai būtų be “siurprizų”
Salmoneliozė – viena dažniausių maistu plintančių infekcinių ligų. Ja dažniausiai užsikrečiame vartodami kiaušinius, vištieną bei jų produktus. Pasak Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjos Galinos Zagrebnevienės, kasmet mūsų šalyje užregistruojama nuo 2 iki 3 tūkst. susirgimų salmonelioze. Apie 80 proc. susirgusiųjų gydomi ligoninėse. Dėl salmonelių – ligą sukeliančių bakterijų savybių greitai daugintis maiste bei gaminti toksiną... Skaityti visą

Kuo geriausia malšinti troškulį karštą vasaros dieną?

Kuo geriausia malšinti troškulį karštą vasaros dieną?
Gydytojai įsitikinę, jog gėrimai su saldikliais bei kitokiais priedais netinkami kūdikiams ir mažiems vaikams. Atsigerti ir atgauti karštą dieną prarastą skysčių kiekį reikėtų ne tik tada, kai pradeda kamuoti troškulys. Iš tikrųjų troškulys nėra pirmasis ir vienintelis dehidratacijos požymis. Jeigu jus troškina, vadinasi, organizmo normaliam funkcionavimui jau labai trūksta skysčių. Sunerimti reikėtų pasireiškus kai kuriems ankstyviems dehidratacijos simptomams, kurie liudija sutrikusį... Skaityti visą

Maistas ir šiluma

Maistas ir šiluma
Atšilus orams šalyje kasmet padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, padaugėja ir šių infekcijų protrūkių. Kai aplinkos temperatūra aukštesnė nei 10 laipsnių, ligas sukeliančios bakterijos maisto produktuose gali sparčiai daugintis. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastis. Apsinuodijimo maistu priežastimi gali būti greitai gendantis maistas (karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros,... Skaityti visą

Nauji mitybos įpročiai ir mitai

Nauji mitybos įpročiai ir mitai
Tikriausiai ne vienas esame sau pasižadėję keisti įsisenėjusius įpročius– mesti rūkyti, pradėti sportuoti.  Sveika mityba  dažniausiai taip pat įeiną į tokių pasižadėjimų sąrašą.  Tačiau atsiminkime – jei sieksime nerealių tikslų ir vadovausimės mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai – pakenkti jai.  “Dažniausiai žmonės užsibrėžia pernelyg drąstiškus tikslus. Pavyzdžiui, numesti per mėnesį 20 kilogramų ar staiga tapti vegetarais ir valgyti... Skaityti visą

Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?
Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne mažiau kaip 2 l per parą, ir pabrėžia, kad vanduo turi būti kokybiškas. Kaip tinkamai pasirinkti vandenį? Sąvokų labirintuose. “Mineralinis vanduo”, “natūralus mineralinis vanduo”, “mineralizuotas vanduo”, “stalo vanduo” –... Skaityti visą
1 4 5 6
Facebook