Imunitetas – skylių lopymo metas

Žmogaus imuninė sistema – tarsi apsauginis skydas, saugantis mus nuo ligų ir susirgimų. Tačiau nereikėtų to skydo įsivaizduoti kaip visam gyvenimui įteiktos nerūdijančio plieno neperšaunamos apsaugos – ja turime sąmoningai rūpintis, o jei jau taip atsitiko, kad apsauginiame skyde atsirado skylių – jas užlopyti. Dažnesni susirgimai, ypač šaltuoju metų laiku, rodo, kad organizmo apsauginę funkciją atliekanti sistema neveikia arba veikia…

Skaityti visą

Maistas ir šiluma

Atšilus orams šalyje kasmet padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, padaugėja ir šių infekcijų protrūkių. Kai aplinkos temperatūra aukštesnė nei 10 laipsnių, ligas sukeliančios bakterijos maisto produktuose gali sparčiai daugintis. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastis. Apsinuodijimo maistu priežastimi gali būti greitai gendantis maistas (karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros,…

Skaityti visą

Nauji mitybos įpročiai ir mitai

Tikriausiai ne vienas esame sau pasižadėję keisti įsisenėjusius įpročius– mesti rūkyti, pradėti sportuoti.  Sveika mityba  dažniausiai taip pat įeiną į tokių pasižadėjimų sąrašą.  Tačiau atsiminkime – jei sieksime nerealių tikslų ir vadovausimės mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai – pakenkti jai.  “Dažniausiai žmonės užsibrėžia pernelyg drąstiškus tikslus. Pavyzdžiui, numesti per mėnesį 20 kilogramų ar staiga tapti vegetarais ir valgyti…

Skaityti visą

Magnis – sveikatos raktas

Daug svarbių kūno funkcijų reguliuoja fermentai, kuriems yra būtinas magnis. Mūsų organizmas pats pagaminti magnio negali. Todėl  užtektinai jo turime gauti su maistu. Kiek magnio mums reikia? Vidutinė magnio dienos norma, kurios užtenka jo atsargoms kauluose palaikyti, yra 300 ml. Paprastai pasisavinama nuo 20 iki 25 gramų magnio, pusė kiekio lieka kauluose ir tik 1 proc. cirkuliuoja kraujyje. Magnio reikia:…

Skaityti visą

Omega-3 rūgštys būtinos nuo kūdikystės

Žuvų taukai – natūralus vitaminų A ir D šaltinis. Vitaminas D būtinas kalciui įsisavinti, kaulams ir dantims. Vitamino A reikia akims, odai ir gleivinei, jis veikia kaip antioksidantas. Taip pat randama ir vitaminų B1, B2, B12, niacino, folio rūgšties, pantoteno rūgšties, nemažai kalcio, kalio, fosforo, jodo, fluoro, vario, cinko.  Žuvų taukuose yra žymiai daugiau nesočiųjų riebiųjų rūgščių negu augaliniuose aliejuose.…

Skaityti visą

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne mažiau kaip 2 l per parą, ir pabrėžia, kad vanduo turi būti kokybiškas. Kaip tinkamai pasirinkti vandenį? Sąvokų labirintuose. “Mineralinis vanduo”, “natūralus mineralinis vanduo”, “mineralizuotas vanduo”, “stalo vanduo” –…

Skaityti visą

Repelentai: kaip pasirinkti ir naudoti

Šiltasis metų laikotarpis ir didžiausius namisėdas „ištraukia“ į gamtą. Deja, ramiai pavakaroti neleidžia geliantys uodai, o įsisiurbusi erkė gali apkrėsti pavojingomis ligomis: erkiniu encefalitu, Laimo liga ir kitomis. Vienas iš būdų apsisaugoti nuo jų – naudoti uodus ir erkes atbaidančias priemones. Priešingai nei insekticidai, kurie užmuša vabzdžius, repelentai juos tik atbaido. Atbaido dėl to, kad jų sudėtyje yra sintetinių arba…

Skaityti visą

Gripo viruso galima išvengti

Kasmet medicinos atstovai primena, kaip tinkamai pasirūpinti sveikata, norint išvengti virusinių ligų ir peršalimų. Patarimais, kaip atpažinti gripą ir jį gydyti, pasidalino vaistinės „Camelia“ vaistininkė Jurga Juknevičienė.  Peršalus nereikėtų išsigąsti: ne kiekvienas peršalimas yra gripas. Tačiau, jei pajausite pirmuosius gripo požymius, nedelsiant kreipkitės į šeimos gydytoją, nes gripas gali komplikuotis. Komplikacijos pavojingiausios pagyvenusiems žmonėms arba pacientams, sergantiems lėtinėmis ligomis.

Skaityti visą
1 14 15 16
Facebook