Vitaminai, kad vaikas augtų sveikas

Jau neabejojama, kad, net ir labai tinkamai maitinantis, neįmanoma savo organizmo aprūpinti reikiamu vitaminų ir mineralų kiekiu. Todėl sveikatos specialistai pataria jų vartoti papildomai. Ypač svarbus reikiamas naudingų medžiagų kiekis nėščiai moteriai ir visaverčiam vaisiaus vystymuisi. Nuo šių medžiagų priklauso būsimo vaikelio organų, audinių, nervų sistemos vystymasis, jos turi įtakos imuninei sistemai, saugančiai kūdikį nuo … Skaityti toliau

Ar tavo vaikui netrūksta vitaminų?

Pavasarį, kai sušilęs oras vis dažniau vilioja į lauką, po šaltos ir ilgos žiemos  išsekusį vaiką greitai gali užpulti virusas. Organizmui  pastiprinti neužtenka valgyti daug pernykščių vaisių ir daržovių, kuriuose naudingų medžiagų atsargos jau išsekusios. Jas dar labiau sumažina šiuolaikinės technologijos, kurios pasitelkiamos produktų laikymo terminui pratęsti. Todėl ypač pavasarį   pediatrai  rekomenduoja  vartoti  vitaminų preparatus. Skaityti toliau

Maisto papildai: už ar prieš ?

Kas iš tiesų yra maisto papildai? Kodėl, kada ir kaip teisingai juos reikėtų vartoti? Pastaruoju metu apie maisto papildus kalbama daug ir labai įvairiais aspektais. Vieni juos maišo su žemėmis, tikina, kad mums tų įvairiausio dydžio, spalvų ir formų piliulių, tablečių, kapsulių visiškai nereikia, kad jos – tik nereikalingas organizmui produktas (neaišku koks!). Kiti į … Skaityti toliau

Ką sužinome iš maisto papildo etiketės

šešios priežastys, kodėl verta skaityti maisto papildų etiketes. Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) pataria: jei norite, kad maisto papildas patenkintų Jūsų lūkesčius, visų pirma turite atidžiai perskaityti jo etiketę. VVSPT specialistai atkreipia dėmesį į keletą atvejų, kai pirkėjas dėl savo nedėmesingumo gali apsigauti. Skaityti toliau

Didžiausias vitamino C šaltinis – malpigija

Malpigija (angl. – acerola) tropinių kraštų augalas, kuriuo mitybos specialistai domisi dėl ypatingos jo sudėties. Pasak gydytojos-dietologės dr. Editos Gavelienės 100 g šių vaisių gali būti 1500-4000 mg vitamino C, tai priklauso nuo malpigijų auginimo sąlygų, sunokimo. „Primename, kad suaugusiam žmogui per parą reikia gauti 60 mg vitamino C.Taigi, galima teigti, kad vienas malpigijos vaisius … Skaityti toliau

Ar pakanka vitaminų?

Sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė sistema reiškia, kad išseko vitaminų atsargos. Reikėtų rinktis šviežias daržoves ir vaisius, taip pat praturtinti savo mitybą žuvies produktais ir kt. Pilnavertė mityba, kurios metu gaunama pakankamai vitaminų, makroelementų, mikroelementų ir kitų organizmui reikalingų medžiagų, suteiks ne tik stabilią emocinę, fizinę būklę, bet ir žavią išvaizdą. Skaityti toliau

Magnis – sveikatos raktas

Daug svarbių kūno funkcijų reguliuoja fermentai, kuriems yra būtinas magnis. Mūsų organizmas pats pagaminti magnio negali. Todėl  užtektinai jo turime gauti su maistu. Kiek magnio mums reikia? Vidutinė magnio dienos norma, kurios užtenka jo atsargoms kauluose palaikyti, yra 300 ml. Paprastai pasisavinama nuo 20 iki 25 gramų magnio, pusė kiekio lieka kauluose ir tik 1 … Skaityti toliau

Omega-3 rūgštys būtinos nuo kūdikystės

Žuvų taukai – natūralus vitaminų A ir D šaltinis. Vitaminas D būtinas kalciui įsisavinti, kaulams ir dantims. Vitamino A reikia akims, odai ir gleivinei, jis veikia kaip antioksidantas. Taip pat randama ir vitaminų B1, B2, B12, niacino, folio rūgšties, pantoteno rūgšties, nemažai kalcio, kalio, fosforo, jodo, fluoro, vario, cinko.  Žuvų taukuose yra žymiai daugiau nesočiųjų … Skaityti toliau