Mitybos specialistai apie maisto derinimą

Maisto derinimas – mitas ar tiesa? Ar būtina atskirti baltymus nuo krakmolo, t.y. bulves nuo mėsos ar ankštinių bei daržovių, ar krakmolas išties trukdo virškinti kitas maistines medžiagas? Ką mano mitybos specialistai? Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas: Maisto derinimas yra vienas iš mitų, sukurtas sveiko gyvenimo būdo propaguotojo amerikiečio Polio Brego bei kai…

Skaityti visą

Sveika mityba – pagal individualius poreikius

Posakis „kas tinka kiekvienam – netinka niekam“ taikytinas ir mitybai. Kiekvienas žmogus individualus. Jei nuslopinsime įgimtą vaiko alkio ir saiko jausmą, versdami suvalgyti viską, kas lėkštėje, valgyti net tada, kai jis nėra alkanas, maitinsime menkaverčiu maistu, tuomet ir užaugęs jis nežinos, ką ir kiek valgyti, ir koks maistas sveikas. Pasimetę informacijos gausoje galiausiai pasiduodame masiniam vartojimui pamiršdami svarbiausia – savo…

Skaityti visą

Ką daryti, kad vaikas pamėgtų sveiką maistą?

Įprastiniai mamų skundai: „Mano vaikas nieko nevalgo, mano vaikas valgo tik nesveiką maistą.“ Kaip įpratinti mažametį pamėgti naudingus maisto produktus? Mano dukrytė mažai ką mėgsta: visiškai atsisako vaisių, uogų, daržovių, košių, sriubų. Laimei, bent darželyje retkarčiais suvalgo mėsytės. Šiuo metu ji pripažįsta sausus pusryčius su pienu, virtus kiaušinius, batoną, koldūnus be mėsos, keptus žuvies pirštelius, bulves ir, žinoma, saldumynus. Šie…

Skaityti visą

Vanduo iš čiaupo – sveikiausias vaiko gėrimas

Ar vanduo vaikui turi būti virintas, o gal geriau sultys, ypač – šviežiai spaustos? Tai rūpi daugeliui tėvelių. Į šiuos klausimus atsakys palankaus maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė. Kiek vandens vaikui privalu išgerti per dieną? Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacija – vidutiniškai apie 30 ml/ 1 kg kūno masės. Taigi, 20 kg  sveriantis 5 metų vaikas per dieną…

Skaityti visą

Skanūs ir sveiki patiekalai vaikams ir visai šeimai

Paruošti maistą, kad būtų ne tik skanu, nebrangu, bet ir sveika, nesunku. Maisto technologė Raminta Bogušienė atsako į keletą tėveliams rūpimų klausimų ir dalijasi sveikatai palankių patiekalų receptais. Ką daryti, jei vaikas nevalgo darželyje? Šiais laikais vaikai ir suaugusieji serga ne iš bado, o dėl menkaverčio maisto ar jo pertekliaus. Stengiamės, kad vaikas būtų sotus, bet svarbiausia, kad maistas patenkintų…

Skaityti visą

Mitybos specialistės receptai vaikams – varškės apkepas ir daržovių troškinys

Daugelio mamų galvosūkis, kaip išrinkti maisto produktus vaikui, kokius patiekalus gaminti, kad jam būtų ne tik skanu, bet ir naudinga? Maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė pateikė sveikatai palankesnių patiekalų receptus vaikams– juose mažiau druskos, cukraus, riebalų. Pasiūlykite juos išbandyti savo šeimai. Purus varškės apkepas su sorų kruopomis Nepridėta cukraus. Puikiai tinka vakarienei. Produktai Varškė (9 proc. riebumo) –100…

Skaityti visą

Kodėl vaikai tunka ir serga?

Vieni tėveliai įsitikinę, kad šiuolaikinės vaikų ligos genetiškai paveldimos, kiti mano, kad vaikas dažnai serga dėl netinkamų gyvenimo sąlygų arba todėl, kad per mažai valgo. Gyvenimo būdas ir mityba neabejotinai turi didelės įtakos vaiko nutukimui, alergijoms, širdies ir kraujagyslių bei kitoms ligoms. Ar visada sveikai maitiname vaikus patys, ką valgo mažieji darželiuose ir mokyklose? Dėl ko neramu darželinuko ir mokinuko…

Skaityti visą

Kaip ir kuo maitinti vaiką?

Kasdien sukate galvą, ką pagaminti vaikui, kad jis gautų visas reikalingas medžiagas, kalorijas ir energiją, lakstote iš paskos nenorinčio valgyti mažylio su šaukštu košės? Daugumai tėvelių būtent vaikų mityba yra vienas iš didžiausių kasdienių galvosūkių. Pasak gydytojos-dietologės Linos Barauskienės, užtenka žinoti kelias pagrindines taisykles, kurios paskatins mažylį mielai sėstis prie pusryčių ar vakarienės stalo. Kas gi padės pamaitinti 1-3 metų…

Skaityti visą

Neverskime vaiko suvalgyti viską

Per šventes daugelis persivalgėme. Kaipgi kitaip! Šventiniai stalai „lūžta“ nuo maisto, o mes bijome palikti šaldytuvą pustuštėmis lentynomis vienai dienai. Praūžus švenčių maratonui, organizacijos „Tikra mityba“ sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi įžvalgomis apie saiką, kuris yra svarbiausias sveikos mitybos komponentas. Kaip žinoti, kiek yra saikinga? Juk žmonės skirtingi, taigi ir porcijos dydis turi skirtis. Kalbėsime ne apie maisto…

Skaityti visą

Kad vaikui nepritrūktų vitaminų

Trumpos dienos, mažai saulės ir šaltis – ekstremalios sąlygos organizmui. Ypač sunku atsilaikyti mažam vaikui – darželinukui ir pradinukui. Nebėra šviežių vaisių ir daržovių su gausybe stipriam imunitetui reikalingų vitaminų.  Antra vertus, šaltuoju metų periodu organizmas priverstas intensyviau dirbti ir jam reikia daugiau energijos sušilti. Todėl natūrali organizmo apsauga susilpnėja ir negali apsaugoti mažylio nuo aktyviai puolančių virusų. Peršalimo ligų…

Skaityti visą

Kokį užkandį įdėti vaikui į mokyklą ar darželį?

Prasidėjus mokslo metams mama ir tėtis suka galvą, kokį maistingą ir skanų užkandį įdėti vaikui į darželį ar mokyklą. Kuo pakeisti nesveikus, bet vaikų mėgstamus bulvių traškučius, bandeles ir gazuotus gėrimus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kokie maisto produktai tinkamiausi vaikams. Užkandžiai tinka alkiui numalšinti, tačiau jie neturėtų būti vieninteliai dienos patiekalai. Pusryčiams, pietums ir vakarienei reikėtų rinktis…

Skaityti visą

Receptai, kurie padės atpratinti vaiką nuo saldumynų

Dauguma moksleivių mielai maitintųsi saldumynais, nors vaikai ir supranta karšto maisto svarbą. Deja, dažnas tenkinasi šaltais užkandžiais. Tai atskleidė mokykloms maistą tiekiančios įmonės „Pontem“ užsakymu atlikta „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasirodo, karštus patiekalus mėgsta dauguma apklaustųjų (34 proc.). Bet antra vieta atitenka nieko gero sveikatai neteikiantiems cukraus bei riebalų kupiniems užkandžiams – saldainiams, sausainiams, bulvių traškučiams (28 proc.). Beveik penktadalis moksleivių…

Skaityti visą

Mama, išbandyk knygos „Mažylio receptai“ patiekalus

Įdaryti obuoliai                  Kepti obuoliukai skanūs ir šilti, ir pravėsę. Reikės: • obuolių; • produktų skirtingiems įdarams. Obuolių įdarai (1 obuoliui – 1 šaukštas įdaro): • ištrinta varškė, truputis cukraus ir cinamono; • ištrinta varškė, sutrintos uogos ir vaisiai; • ryžių, avižų dribsnių arba manų košė, 1 saujelė vandenyje išmirkytų razinų ar kitų džiovintų vaisių, truputis cinamono; • vištiena arba kalakutiena…

Skaityti visą

Gardūs ir sveiki mažylio šventiniai valgiai

Švenčių dienos – puikus laikas pabūti visai šeimai drauge, prasimanyti įvairiausių pramogų ir, žinoma, maga pasilepinti įmantresniais patiekalais. Ypatingai didelė skrandžio pagunda – šventinis stalas, lūžtantis nuo skanių mamos fantazijos šedevrų. Paskanauti visko norisi ne tik suaugusiajam. Taigi, per šventes vaikai nejučia prisiragauja visokiausių salotų, mėsų, ir ypač – pyragaičių, tortų, saldainių. Mažylio akys nori, o skranduko rezervai – riboti.…

Skaityti visą

Maistas imunitetui – su kiekvienu šaukštu

Šaltasis metų periodas – vaiko sveikatos išbandymo metas. Juk mažieji labiausiai imlūs įvairioms sezono ligoms. Šiuo metu mamoms ir tėčiams neduoda ramybės galvosūkis – ką daryti, kad mažylis, taip pat ir jie patys, atsilaikytų prieš atšalusiu oru suaktyvėjusius virusus ir bakterijas. Ir suaugęs žmogus, ir vaikas, pagrindines gyvybines medžiagas gauna iš maisto, taip pat ir tas, kurios suteikia jėgų pasipriešinti…

Skaityti visą
1 2 3
Facebook