Maistas ir šiluma

Maistas šiltu oruAtšilus orams šalyje kasmet padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, padaugėja ir šių infekcijų protrūkių. Kai aplinkos temperatūra aukštesnė nei 10 laipsnių, ligas sukeliančios bakterijos maisto produktuose gali sparčiai daugintis. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastis. Apsinuodijimo maistu priežastimi gali būti greitai gendantis maistas (karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai ir kt.), ypatingai jei toks maistas kelias valandas buvo laikomas 20 laipsnių ir aukštesnėje temperatūroje.

Kad maistas būtų saugus, patariame:

LAIKYTIS ŠVAROS  • Plaukite rankas prieš maisto ruošimą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa;  • Plaukite rankas pasinaudoję tualetu ir prieš valgį; • Pagaminę maistą, išplaukite ir dezinfekuokite visus virtuvės paviršius, įrankius, indus, naudotus maisto ruošimui.

ATSKIRTI ŽALIAVĄ NUO GATAVO MAISTO • Laikykite atskirai žalią mėsą, paukštieną, žuvį nuo kitų maisto produktų; • Žalios mėsos, paukštienos, žuvies dorojimui naudokite atskiras lenteles ir peilius. Arba po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplaukite vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinkite; • Šaldytuve laikykite maistą taip, kad jis nesiliestų su žaliava.

GERAI TERMIŠKAI APDOROTI • Gerai išvirkite ar iškepkite gyvūninį maistą: mėsą, vištieną, kiaušinius, žuvį; • Iš šių produktų gaminami patiekalai turi būti pakaitinami iki ne žemesnės nei 70 laipsnių temperatūros; • Gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis yra skaidrus, bet ne rausvas • Gerai pakaitinkite iš anksto paruoštą ar ilgiau šaldytuve laikytą maistą.

TINKAMAI LAIKYTI MAISTĄ • Nepalikite paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas; • Nedelsdami atvėsinkite nesuvartotą ar greitai gendantį maistą; • Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnės kaip 60 laipsnių temperatūros; • Nelaikykite maisto ilgai, net šaldytuve; • Neatitirpinkite užšaldyto maisto kambario temperatūroje, o šaldytuve.

RINKTIS ŠVIEŽIĄ IR NESUGEDUSĮ MAISTĄ • Maistui gaminti vartokite švarų geriamąjį vandenį; • Nevartokite nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jo produktų; • Kruopščiai plaukite daržoves ir vaisius, ypatingai vartojamus be šiluminio apdorojimo; • Nevartokite maisto, kurio realizavimo terminas pasibaigęs.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook