Mama, išbandyk knygos „Mažylio receptai“ patiekalus

Įdaryti obuoliaiĮdaryti obuoliai                 

Kepti obuoliukai skanūs ir šilti, ir pravėsę.

Reikės:

• obuolių;

• produktų skirtingiems įdarams.

Obuolių įdarai (1 obuoliui – 1 šaukštas įdaro):

ištrinta varškė, truputis cukraus ir cinamono;

ištrinta varškė, sutrintos uogos ir vaisiai;

ryžių, avižų dribsnių arba manų košė, 1 saujelė vandenyje išmirkytų razinų ar kitų džiovintų vaisių, truputis cinamono;

vištiena arba kalakutiena (supjaustyta smulkiais gabalėliais, patroškinta nedideliame kiekyje vandens su pasirinktomis daržovėmis, baigiant virti pagardinta prieskoninėmis žolelėmis, šlakeliu grietinėlės ir trupučiu miltų, kad įdaras būtų tirštesnis), tarkuotas fermentinis sūris (geriausia užberti obuoliukams jau baigiant kepti);

vištienos ar kalakutienos faršas (patroškintas garuose, sumaišytas su virtais ryžiais ir tarkuotu obuoliu, pagardintas šlakeliu grietinėlės ir prieskoninėmis žolelėmis).

Paruošimas

Į paruoštus kepti obuolius įdėkite pasirinkto įdaro.

Išdėliokite obuolius skardoje (į ją galima įpilti šiek tiek vandens arba iškloti kepimo popieriumi).

Nupjautą obuolio viršūnėlę galite panaudoti kaip dangtelį įdarui pridengti – mažajam valgytojui tai bus staigmena: „Kas namelyje gyvena?“ arba „Atspėk, koks įdaras šiandien slepiasi obuoliuke?“

Kepkite įdarytus obuolius iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės. Kepimo laikas priklauso nuo pasirinkto įdaro: su varške, kruopų košės įdarais kepkite apie 15–20 min., su mėsa – apie 20–25 minutes.

Paįvairinimas: įdarytus obuolius galite uždengti sluoksniuotos tešlos plutele. Tešlą iškočiokite, supjaustykite plonomis juostelėmis, supinkite jas obuoliukų viršuje, tešlos likučius nupjaukite. Prieš dėdami obuolius į orkaitę, sluoksniuotos tešlos kepurėles galite patepti plaktu kiaušiniu ir pabarstyti sezamų sėklomis ar aguonomis. 

Galite įdaryti ir perpus perpjautus bei išskobtus obuolius. Šitaip galima įdaryti ir kriaušes.

Lietinių receptas Lietiniai

Reikės:

• 1 kiaušinio;

• 1 šaukštelio cukraus;

• žiupsnelio druskos;

• šlakelio pieno (tiks ir kefyras, pasukos, 1 šaukštas grietinės ar natūralaus jogurto);

• 1 šaukšto aliejaus (tiks ir truputis lydyto sviesto);

• 1 stiklinės vandens;

• 6–7 kupinų šaukštų miltų (kvietinių, speltos kviečių ar sumaišytų skirtingų miltų).

Paruošimas

Kiaušinį išsukite su cukrumi, įpilkite pieną, aliejų (lydytą sviestą), įberkite truputį druskos. Įpilkite truputį vandens ir maišydami suberkite miltus, kad tešla būtų tiršta ir išsisuktų visi gumuliukai. Pabaigoje supilkite likusį vandenį, kad tešla taptų skysta.

Aliejuota servetėle ar šepetėliu sutepkite keptuvę, gerai įkaitinkite ir samteliu pilkite lietinių tešlą. Apkepkite lietinius iš abiejų pusių.

Kai iškepti lietiniai pravėsta, ant jų dėkite įdarą, susukite į ritinėlį, vokelį ar krepšelį ir apkepkite keptuvėje su aliejumi iš abiejų pusių.

Iš šios tešlos iškepsite 4–5 lietinius.

Lietinių įdarai

Varškės įdaras

Reikės:

150–200 g varškės;

• 1 kiaušinio;

• 1 šaukšto cukraus;

• žiupsnelio vanilinio cukraus ir cinamono.

Paruošimas

Varškę gerai ištrinkite su kiaušiniu, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir cinamonu. Galite įberti saujelę vandenyje išmirkytų razinų arba varškę sumaišyti su kubeliais pjaustytu obuoliu, sutrintu ar pjaustytu bananu, šviežiomis ar šaldytomis uogomis.

 

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

*

Facebook