Penki vaikai ir dar vienas – verslas

Vos spėjusi pradėti nuosavą verslą, trijų vaikų mama Silvija Baranauskienė pasijuto besilaukianti – ir dar dvynukų. Sveikų vaikiškų skanumynų – daigintų grikių batonėlių, pagardintų riešutais, pasaldintų datulėmis ir razinomis, gamyba filologei ir verslo vadybos specialistei buvo nauja sritis. Bet ši veikla taip įtraukė ir teikė tiek džiaugsmo, kad Silvija nesiryžo mesti pradėto mėgstamo darbo ir rado geresnę išeitį – suderinti motinystę ir verslą.

Kaip, būdama penkių vaikų mama, dar sukatės savo versle juk darbo namuose per akis?

Gyvenimo tempas šiuo metu tikrai labai greitas. Mokausi planuoti laiką ir tikslingai išnaudoti kiekvieną minutę. Mano mažyliams – dvyniams dabar daugiau negu dveji, jie lanko darželį. Vidurinieji – pradinukai (7 ir 8 metų) – labai savarankiški vaikai, vyriausia dukra – dvidešimtmetė studentė. Mano gyvenimas kupinas veiksmo, laisvo laiko neturiu, esu priversta viską smulkiai planuotis, o dienos ir darbų ritmą derinti prie vaikų veiklų – mokyklos, darželio, būrelių. Turiu nuostabų vyrą, su kuriuo dalinamės darbais. Paprastai už mažuosius esu atsakinga aš, vidurinieji – vyro rūpestis. Tai reiškia, kad tik atsikėlus ryte suruošiu mažuosius ir vežu į darželį, o vyras – du kitus vaikus – į mokyklą. Vežiojimą į būrelius taip pat esame pasiskirstę: į tenisą vaikus veža tėtis, į muzikos mokyklą – mama. Žinoma, padarome ir išimčių, kartais sąmoningai apsikeičiam, nes vaikams labai reikia bendravimo su abiem tėvais.

Kaip kilo idėja gaminti sveikus saldumynus?

Verslo idėja kilo iš natūralaus poreikio sveikai maitinti vaikus. Ruošdami užkandėlių dėžutes į mokyklą ir darželį, nuolat sprendėme galvosūkį – ką įdėti, kad vaikai valgytų, ir kad tai būtų sveikas maistas. Kaip žinoma, vaikai itin mėgsta saldumynus, todėl jiems labai patiko mano pirmieji eksperimentai namuose, kai pradėjau kurti savo batonėlius – sveiką alternatyvą sausainiams ir saldainiams, kurių į užkandžių dėžutes nededame ir namuose stengiamės valgyti kuo rečiau.

Kaip atsirado saldumynų pavadinimas „Tundra“?

Tundra man asocijuojasi su gamta ir natūralumu. Mūsų produktai gaminami tik iš natūralių ingredientų, nenaudojame jokių konservantų, saldiklių, dažiklių – šis pavadinimas, manau, tai puikiai atspindi: nedaug sudėtinių dalių, viskas natūralu ir paprasta. Pagrindinis ir ypatingiausias mūsų ingredientas – daiginti grikiai. Grikius perkame iš Lietuvos ūkininkų, juos savo ceche daiginame ir džioviname.

Kuo ypatingi daiginti grikiai, kad juos pasirinkote saldiesiems batonėliams?

Grikiai – labai vertingos kruopos, turinčios daug maistinių medžiagų: cinko, vario, geležies ir magnio, B grupės vitaminų, aminorūgščių. Jie laikomi vienu iš produktų, padedančių apsisaugoti nuo cukraligės bei nutukimo.

Grikiai neturi glitimo ir yra turtingi lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų, todėl labai tinka ir sportuojantiems. Daiginti grikiai, kaip ir kitos sėklos, vertinami jau nuo senų laikų, vėliau buvo pamiršti, o dabar vėl sugrįžo į mūsų racioną. Sėklai dygstant prabunda joje glūdinti gyvybė ir energija – ta, kurios reikia augalui augti ir stiebtis. Dygdamos sėklos prisipildo gyvų fermentų ir enzimų, taip reikalingų žmogaus organizmui, o jose esančių maistinių medžiagų vertė išauga beveik dešimteriopai. Todėl daiginti grikiai dar vertingesni už mums įprastus ruduosius, iš kurių verdame košę.  

Kaip šeima reagavo į jūsų pasiryžimą kurti verslą?

Vyras mane visada labai palaikė. Jis juokauja, kad šis verslas padėjo man ištverti gana nelengvą nėštumą, besilaukiant dvynukų. Iš tiesų, neturėjau laiko galvoti, kaip jaučiuosi, nes iki pat paskutinių nėštumo savaičių dirbau ir gyvenau verslo rūpesčiais. Tai tikrai padėjo atitrūkti nuo minčių apie nėštumą, būsimą gimdymą ir laukiantį šeimos gyvenimą su penkiais vaikais.

Kaip gimsta sveikų skanumynų receptai, gal kviečiatės į pagalbą savo šeimos mažuosius?

Patys pirmieji Tundros batonėliai – su cinamonu ir kakava gimė mūsų namų virtuvėje. Buvo degustuojami šeimos ir draugų, tobulinami pagal jų pastabas ir pageidavimus. Man labai svarbu, kad tai, ką gaminame, mėgtų ir valgytų mano vaikai. Jie tikrai kantriai degustuodavo, o dabar mažieji dvyniai yra didžiausi mūsų batonėlių valgytojai. Su vyresnėliais yra sunkiau, nes jie dažniausiai nori to, ką valgo jų draugai arba gražiomis etiketėmis viliojančių gardumynų. Paprastai tai nėra pats sveikiausias maistas. Stengiuosi, kad tokių saldumynų mūsų namuose tiesiog nebūtų, o jei svečiuose suvalgo kažką ir ne tokio sveiko, problemos iš to nedarau.

Ar seniai domitės sveika mityba? Gal šeimai gaminate tik sveiką maistą?

Sveika mityba susidomėjau prieš kokius septynerius metus, ieškodama būdų, kaip pagerinti sveikatą. Besigilindama supratau, kiek daug įtakos mūsų savijautai ir net nuotaikai turi maistas. Domėjausi maisto produktų derinimu, lankiau įvairius kursus. Bet supratau, kad vieno kelio, kuris tiktų visiems, nėra. Ieškodama, kas tinka man, išbandžiau žaliavalgystę, vegetarizmą, veganišką mitybą, atsisakiau mėsos ir pieno produktų.

Stengiuosi valgyti veganiškai, kai įmanoma, renkuosi ekologiškus maisto produktus. Tačiau šeimoje maisto kulto tikrai nėra. Mūsų vaikai valgo viską, tik pieno produktų ir cukraus stengiuosi sumažinti. Daug kalbamės su vaikas apie mitybą, jie smalsauja, kas yra sveika, kas ne, dažnai patys žino, kokio maisto reikėtų vengti. Namuose arbatą geriame be cukraus, saldainiais ir kitais saldumynais paprastai lepinamės tik savaitgaliais.

Gal šeimai ir namuose kepate sveikus saldumynus?

Laiko suktis virtuvėje praktiškai nebelieka. Stengiuosi joje neužtrukti, nors vis tiek savaitgaliais tai būna pagrindinė šeimos susibūrimo vieta. Gaminu kuo paprastesnius ir greitai paruošiamus patiekalus, saldumynais šeimos nelepinu, nebent iškepu savo firminį obuolių pyragą, kurį valgome dar šiltą su ledais.

Kaip suderinote motinystės rūpesčius su verslu, susilaukusi dvynukų? Ar iš viso turėjote motinystės atostogas?

Kad laukiuosi, sužinojau praėjus pusei metų po įmonės įkūrimo. Tai man buvo labai džiugi ir netikėta žinia. Kai dar po kelių mėnesių paaiškėjo, kad gims dvynukai, truputį išsigandau. Buvo neramu dėl to, kaip reikės motinystę suderinti su verslu, o labai padėjo vyro palaikymas. Žinoma, tai buvo iššūkis, bet aš juos mėgstu. Prieš gimdymą išėjau atostogų, o visus darbus palikau samdomiems darbuotojams. Į darbą grįžau, kai dvyniams sukako dveji metai, tačiau ir motinystės atostogose gyvenau verslu. Nes tai man kaip dar vienas vaikas – labai daug energijos, jėgų ir širdies į jį esu įdėjusi.

Kalbėjosi Neringa Grabauskienė

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook