Prieskonių reikia ir maistui, ir organizmui

Prieskoniai- infekcinių ligų profilaktikaiKiekvienoje virtuvėje, maisto ruošimo erdvėje yra išskirtas mažesnis ar didesnis kampelis, kuriame sudėti įvairių rūšių prieskoniai ar jų mišiniai. Tačiau kokybiški prieskoniai ne tik išryškina maisto skonį, suteikia ypatingą aromatą, bet gali būti ir prevencinė priemonė prieš ligas, infekcijas ir kitus negalavimus.

Prieskonių naudą žmogaus organizmui jau daug metų tyrinėja įvairūs mokslininkai. Viena iš šios srities specialisčių – daugiau kaip 300 straipsnių prieskonių temomis parašiusi prof. habil. dr. Dalia Sekmokienė, kuri dabar Lietuvos sveikatos mokslų universitete atlieka įvairius tyrimus apie naudingas prieskonių savybes.

Imbieras – žiemos karalius

Paklausta apie žiemą naudingiausius prieskonius, profesorė pirmuoju nurodo imbierą, kurį vadina prieskonių karaliumi.

Imbieras pasižymi geromis maistinėmis savybėmis, jis turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl ypač naudingas šaltuoju metų laiku, kai reikia stiprinti imunitetą. Arbata, kurios sudėtyje yra imbiero, padeda siautėjant gripui ir kitiems virusams. Tai ne vien sveikas, skanus, kvapnus, bet ir kaitros teikiantis, kūną maloniai sušildantis gėrimas, – teigia D. Sekmokienė. – Naudingumu jam nenusileidžia ir cinamonas, kurio savybes nuolat tiria mokslininkai. Jis ne tik skanus, kvapnus, bet ir žadina apetitą, ypač naudingas ryte, o antioksidacinių savybių jam suteikia proantocianidas.“

Kalbėdama apie organizmui naudingas prieskonines žoleles, profesorė pamini ir kardamoną, kuris, jos teigimu, naudingas širdies, kraujagyslių veiklai.

„Nuo seno mokslininkai teigia, kad viena kardamono sėklytė įmesta į kavos puodelį gėrimui suteikia malonų skonį ir sumažina neigiamą kavos poveikį centrinei nervų sistemai. Tačiau kai manęs klausia, ką geriausia gerti, atsakau – prieskonių arbatas, – teigia profesorė. – Prieskoninę arbatą reikėtų gerti kaip galima dažniau arba bent jau dažniau nei kavą.“

Sujungia galias

Kiekvienas prieskonis turi būtent jam būdingų savybių, tačiau kaip jas sujungti, kad nauda organizmui būtų kuo efektyvesnė? Arbatas ir prieskonių mišinius kuriančios bei prekiaujančios bendrovės „7 Ievos namai“ vadovė Ieva Jonaitienė per kelis metus sukūrė 16 prieskoninių arbatų liniją. „Kaulai ir sąnariai“, „Kvėpavimas“, „Ramus vakaras“, „Švarus kraujas“ – tai tik keletas pavadinimų, kurie sufleruoja, kokiu tikslu buvo atrenkami prieskoniai šių arbatų sudėčiai.

„Kiekviena arbata turi unikalią sudėtį, o atrinkti prieskoniai joms suteikia išskirtinį skonį ir galią, todėl kiekvienas išsirenka jam patinkančią arbatą, – teigia I. Jonaitienė. – Pavyzdžiui, arbatą „Vaikai vaikučiai“ ypač mėgsta vaikai. Iš mamų nuolat girdžiu, kad ją geria net ir tie neklaužados, kurie anksčiau negerdavo jokios arbatos. Visa tai dėl sudėtyje esančio anyžiaus, pankolio ir kmyno derinio. Mamos savo vaikams ją duoda sutrikus virškinimui, miegui, padidėjus dirglumui ar kai pučia pilvelį.“

Šaltuoju metų laiku prieskonių žinovė I. Jonaitienė rekomenduoja gerti „Kalėdų“, „Šeimos“ arbatas, kurias vienija jų sudėtyse esantys šiluma ir šventėmis kvepiantys prieskoniai: cinamonas, kardamonas ir gvazdikėliai.

„7 Ievos namai“ arbatų, prieskonių ir uogienių galima įsigyti įvairių mugių, parodų, renginių metu. Arbatos ir prieskonių mišiniai gaminami Lietuvoje, o jų receptūros apsaugotos patentais.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook