Skanūs ir sveiki patiekalai vaikams ir visai šeimai

Sveikas patiekalas vaikuiParuošti maistą, kad būtų ne tik skanu, nebrangu, bet ir sveika, nesunku. Maisto technologė Raminta Bogušienė atsako į keletą tėveliams rūpimų klausimų ir dalijasi sveikatai palankių patiekalų receptais.

Ką daryti, jei vaikas nevalgo darželyje?

Šiais laikais vaikai ir suaugusieji serga ne iš bado, o dėl menkaverčio maisto ar jo pertekliaus. Stengiamės, kad vaikas būtų sotus, bet svarbiausia, kad maistas patenkintų fiziologinius jo poreikius, suteiktų ne tik sotumą, bet ir vertingų maistinių medžiagų. Jei vaikas atsisako, pavyzdžiui, žuvies maltinio su grikiais ir šviežiomis daržovėmis, o valgo pietums  sriubą – nieko bloga, kai jis sveikas, o žuvį jam gamina tėvai, bet nemaitina jo žuvies piršteliais.

Dažniausia klaida – jei vaikas atsisako kurio nors pagrindinio patiekalo, iškart siūlyti menkaverčių maisto pakaitalų, greitų angliavandenių. Sugadiname vaiko skonio suvokimą ir jis nevalgys to, kas sveika.

Ar gali tėvai į darželį įdėti maisto?

Šį klausimą vieni darželiai įtraukia į sutartis, kiti tiesiog leidžia rinktis tėveliams ir auklėtojams.

Logiškai mąstant, jei vaikas 3 kartus per dieną gauna šviežiai ruošto maisto, kam dar įdėti jo papildomai? Žinoma, vaisių ir daržovių niekada nebus per daug. Jei, pavyzdžiui, sezono metu tėvai įdės braškių, šilauogių, tai bus tik naudinga, nes ugdymo įstaigose šviežių daržovių, vaisių, uogų gaunama per mažai (iki 250 g), palyginti su PSO rekomendacijomis.

Kaip dažnai vaikui galima mėgautis gruzdintomis bulvytėmis ?

Gruzdintos bulvytės nėra naudingos vaikui, visų pirma dėl riebiųjų rūgščių transizomerų, tesuteikia „tuščias“ kalorijas ir formuoja sveikatai nepalankius mitybos įpročius. Kam jį žaloti?  Vėliau bus sunkiau ugdyti sveikatai palankius įpročius. Galima paruošti daug vertingesnių patiekalų.

Ar  „McDonald’s“ ir namuose gruzdintos bulvytės (šaldytos, iš pakelių) skiriasi?

Jei bus tiek pat druskos, rafinuotų riebalų nesiskirs niekuo, juk šaldytų bulvyčių galima nusipirkti su rafinuotais palmių riebalais. Jei namuose stipriai apskrudinsime, tai jų sudėtis ir žala bus tokia pat kaip ir greitojo maisto restoranuose. Galima vaikui pasiūlyti tiesiog virtų bulvių su lupenomis, daržovių troškinio ar pan.? Tai puikus valgis visai šeimai patiekus su raugintų kopūstų salotomis ar virtais burokėliais arba šalia bulvių keptais orkaitėje. Ir virškinimo sistema dirbs normaliai.

Ar tinka vaikui tarkiai – cepelinai, bulvių plokštainis ir kodėl karštas pietų patiekalas turi būti su šviežiomis daržovėmis?

Tarkuotų bulvių patiekalai – sunkus maistas. Bulvių plokštainis turi būti kepamas be kaitinto pieno ir maišomas su kitomis daržovėmis (moliūgu, cukinija, brokoliu), tuomet  virškinimas nesutriks, o šviežios daržovės būtinos, kad vaikas gautų užtektinai naudingųjų medžiagų.

Ar sveika bulvių košė?

Jei bulvių košė paruošta su kokybišku sviestu ar alyvuogių aliejumi, į ją įdėta mažai druskos bei pagardinta, pavyzdžiui, kanapių sėklomis, maltomis linų sėmenimis arba krapais bei petražolėmis, žinoma, taip. Tik šviežiai ruošta, o ne pakartotinai šildyta. Bet ji neturėtų būti siūloma kasdien kaip garnyras, juk viena iš mitybos sąlygų – įvairovė. Todėl siūlome verčiau pasigaminti troškinį.

Daržovių troškinysDaržovių troškinys su varškės sūriu (tausojantis patiekalas)

  • 100 g baltagrūdžių kopūstų
  • 100 g bulvių
  • 50 g morkų
  • 40 g žiedinio kopūsto
  • 40 g moliūgo
  • 21 g varškės sūrio (13 %)
  • 10 g aliejaus (tinkamo termiškai apdoroti)
  • 0,10 g ciberžolių, bazilikų, krapų
  • žiupsnelio druskos

Gerai nuplaukite kopūstą, perpjaukite per pusę ir išpjaukite kotus. Kopūstą reikia supjaustyti 2,5 cm dydžio kvadratėliais. Nuplauname bulves, morkas, žiedinius kopūstus ir moliūgą. Nuskustas bulves ir morkas dar sykį perplauname tekančiu vandeniu. Bulvės pjaustomos 2 cm dydžio kubeliais, o morkos – 0,5 cm pločio ketvirtukais. Nulupame ir supjaustome 1 cm pločio ketvirtukais moliūgą. Žiedinius kopūstus reikia suplėšyti į 4 cm ilgio ir 2 cm pločio žiedynėlius.

Puode įkaitiname aliejų ir suberiame ciberžoles, pamaišome ir kelias sekundes pakepiname. Įdedame kopūstą ir nuolat maišant kepiname 1 min. Tuomet sudedame morkas, kurias nuolat maišant reikia kepti 3 min. Toliau dėti bulves ir kepti keletą minučių. Įpilti vandens ir troškinti, kol suminkštės. Bulvėms ir morkoms suminkštėjus dedame žiedinio kopūsto žiedynėlius ir moliūgus. Įberiame druskos, sudedame bazilikus, gerai išmaišome ir patroškiname 5 min. Nukaičiame. Gerai nuplauname ir smulkiai supjaustome krapus. Varškės sūrį pjaustome 1,5 cm dydžio kubeliais. Krapus, sūrį sudedame į daržoves ir išmaišome. Galima pagardinti, pavyzdžiui, jogurtine grietine.

Sveikas patiekalas vaikuiPupelių užtepėlė su paprikų lazdelėmis arba morkomis

  • 3 žalios paprikos arba įvairių spalvų paprikos (gali būti morkos, ar kitos daržovės)
  • 400 g pupelių
  • 10 saulėje džiovintų pomidorų
  • 2 česnako skiltelės
  • 1 citrinos sultys
  •  10 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. kanapių miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 1 v. š. petražolių

12 valandų išmirkome pupeles ir išverdame, kaip nurodyta ant pakuotės. Nukošiame ir atvėsiname. Reikia labai gerai nuvarvinti, popieriniu rankšluosčiu nusausinti ir susmulkinti saulėje džiovintus pomidorus. Pupeles ir smulkintus saulėje džiovintus pomidorus suberiame į plakimo indą. Ten pat sukrečiame traiškytus česnakus, kapotas petražoles ir suberiame kanapių miltus. Galiausiai reikia supilti aliejų, įspausti citrinų sulčių,  pagal skonį pasūdyti ir iki vientisos masės išplakti elektriniu plakikliu arba kelis kartus permalti mėsmale.

Pagardą atvėsiname šaldytuve. Paprikas supjaustome lazdelėmis  ir pateikiame su užtepėle.

Užtepas su ožkos sūriuOžkų sūrio užtepėlė su liofilizuotais burokėlių milteliais

  • 150 g tepamojo ožkų sūrio
  • 1 v. š. liofilizuotų burokėlių miltelių (gali būti ir liofilizuoti juodųjų serbentų milteliai)
  • viso grūdo ruginių trapučių

Sūrį užtepame ant trapučių ir apibarstome milteliais.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą


*

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook