Sveikas Velykų stalas

Velykų patiekalaiArtėjant vienai seniausių lietuvių tradicinių švenčių šv. Velykoms sukame galvą, kokiais patiekalais nustebinti artimuosius. Į savo meniu įsileisime gurmaniškų valgių, bet nesinori pamiršti ir tradicinių šventinių patiekalų. Kaip per Velykas nenusižengti sveikos mitybos principams ir kokiais tradiciniais patiekalais pradžiuginti šeimą?

Įdomesnis skonis

Lietuvių virtuvės ypatumai laikui bėgant iš tiesų keičiasi. „Čiop Čiop“ kulinarijos studijos atstovė U. Mikelevičiūtė teigia, kad nuolat ieškome būdų, kaip atnaujinti šventinį stalą ir tradiciniams įprastiems patiekalams suteikti naujų spalvų.

„Po truputį lietuvių šventiniai valgiai keičiasi. Dabar visi daug keliauja, ragauja ir per šventes nori nustebinti savo artimuosius – šventės puiki galimybė tai padaryti. Daugiau galimybių atveria ir nuolat technologiškai tobulėjančios modernios virtuvės. Tradicinis stalas papildomas naujai paruoštais patiekalais, kai kurie pakeičia visą Velykų meniu. Viena iš naujų galimybių puikiai paruošti tuos pačius mėsos patiekalus ar net nustebinti be lukšto garuose keptais kiaušiniais – garų orkaitė!“, – idėjomis dalinasi U. Mikelevičiūtė.

Garuose – ne tik sveikiau, bet ir gardžiau

Paplitusi nuomonė, kad garuose paruošti maisto produktai sveikesni, bet ne tokie skanūs. Pasak „Electrolux“ buitinių prietaisų eksperto P. Gendvilio, garuose gamintas maistas gali būti toks pat gardus, tereikia tinkamai jį paruošti.

„Taip paruošti maisto produktai naudingi sveikatai, nes geriau išlaiko vertingas maistines medžiagas, vitaminus bei mineralus, patiekalas sultingesnis. Skonis pasikeis maistą garinant ir skrudinant tuo pačiu metu. Pavyzdžiui, gaminant vakuume, patiekalas įgaus dar intensyvesnį skonį. Be to, sutaupysite laiko – galima iš anksto pasiruošti patiekalą, užvakuumuoti ir tik vėliau kepti“, – teigia P. Gendvilis.

Ruošiant garuose P. Gendvilis taip pat pataria nepamiršti prieskonių ir žolelių. Rozmarinas, čiobreliai ar lauro lapai suteiks ne tik puikų aromatą, bet ir subtilų skonį.

Išeitis skubantiems

Kulinarijos studijos atstovė U. Mikelevičiūtė taip pat pastebi, kad pamažu lietuviai nori praleisti vis mažiau laiko virtuvėje, tačiau šventės galėtų būti išimtis, kai gali neskubėti ir skirti daugiau laiko sau bei namiškiams. „Gaminimas virtuvėje gali tapti puikiu poilsiu po darbų ir smagiu laiku su šeima“.

Nuolat skubantys gali rinktis patiekalus, kurių nereikia ilgai ruošti. „Pasimarinuokite didžiulį mėsos gabalą, o Velykų rytą jį kelias valandas kepkite žemoje temperatūroje orkaitėje.“, – siūlo U. Mikelevičiūtė. Beje, verta pasidalinti darbais su artimaisiais – ne tik maistą pagaminsite greičiau, bet ir laiką išnaudosite prasmingiau.

Specialus receptas, kuris paįvairins Velykinį pietų stalą – garuose gaminta ėriuko koja. Tad pasiriškite prijuostę, pasiraitokite rankoves ir pirmyn!

Ėriuko koja ruošta garuose

5 žmonėms reikės:

  • 1,5 kg ėriuko kojos
  • 3 a. š. juodųjų pipirų
  • 3 a. š. druskos
  • 4 š. medaus
  • 2-3 šakelės rozmarino
  • 4 š. garstyčių
  • 2 š. alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

– Pirmiausia labai gerai nuplaukite mėsą ir apipjaustykite riebalus.

– Keletoje vietų visose pusėse įpjaukite, taip geriau įsigers marinatas.

– Lygiomis dalimis sumaišome medų ir garstyčias, suberiame rozmariną, įpilame aliejaus, beriame druską ir pipirus. Šiuo marinatu ištepame ėriuko koją ir paliekame per naktį.

– Pašauname ėriuko koją 4 valandoms į120 laipsnių temperatūros ir 80% drėgmės garų orkaitę.

– Mėgstantiems paskrudusią mėsytę, galima pasirinkti 220 laipsnių temperatūrą ir griliaus funkciją 20-30 minučių pagal tai, kiek apskrudusios mėsos norime.

Garnyrą galima rinktis pagal savo pomėgius. Patarimas – garuose gaminantis ėriuko kojai, pridėkite daržovių, taip pat- ir bulvių, kurios irgi sveikai išvirs garuose.

U.Mikelevičiūtė primena, kad 150-170 g mėsos pagrindinio patiekalo vienam žmogui pakanka (skaičiuojama jau be kaulo), be to, nepamirškite, kad valgysite dar ir kitus patiekalus.

 

 

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

*

Facebook