Sveiki miltiniai patiekalai, nuo kurių nenutuksime

Sveikiausi - viso grūdo dalių miltaiVisos puikiai žinome, kad grūdiniai produktai – sveikos mitybos pagrindas.  Bet dažnai atsisakome šių maisto produktų patiekalų, norėdamos nepakenkti figūrai. Tik pamirštame, kad minkštutė bandelė ir rupaus malimo miltų duona skiriasi ne tik poveikiu figūrai, bet ir maistingosiomis medžiagomis.

Iš kokių miltų kepate mėgstamus vaiko blynus ar lepinate šeimą gardžiais naminiais sausainukais? Jeigu perkate aukščiausios rūšies miltus, naudos nesuteikiate nei mažam, nei dideliam šeimos nariui, tačiau tokių miltų reikia kokybiškiems kepiniams. Jų kepiniai šviesūs ir minkštučiai, bet smulkiai maltų rafinuotų grūdų miltai beveik nebeturi organizmui būtinų medžiagų – juose geriausiai išlieka tik kalorijos. Tokiuose kepiniuose nėra ir virškinimui būtinos ląstelienos – pagrindinio gerųjų bakterijų maisto. Vertingi tik visų grūdo dalių (rupių) miltų patiekalai. Be to, jie nekenkia ir figūrai.

Visų grūdo dalių miltus malant akmeninėmis girnomis išlieka visos vertingosios grūdo dalys: gemalai, sėlenos, endospermai. Tokiuose miltuose gausu skaidulinių medžiagų, mineralų ir vitaminų, jų angliavandeniai lengvai pasisavinami. Iš visų grūdo dalių miltų pagaminsite sveikus ir naudingus patiekalus, o, ruošdamos patiekalus iš skirtingų grūdinių kultūrų rūšių, šeimos meniu paįvairinsite vis kitokiais skoniais.

visų grūdo dalių ruginių miltų, pridėjusios natūralaus raugo, iškepsite naminę duoną, skanias bandeles, paplotėlius, sausainius, blynus. Išskirtinė šių miltų savybė, kad juose gausu mineralų, vitaminų, krakmolo, amino rūgščių, skaidulinių medžiagų, B grupės vitaminų, raumenims būtino kalio.

kvietinių visų grūdo dalių miltų išsikepsite blynus, picų pagrindus, duoną, pasigaminsite koldūnus. Jie tinka įvairiomis sėklomis, vaisiais, riešutais pagardintiems kepiniams. Papildyti patiekalus maistingosiomis medžiagomis galite ne tik visiškai atsisakiusios įprastų miltų, bet ir dalį jų pakeitusios visų grūdo dalių miltais.

Dėl rupios šių miltų struktūros iš kvietinių viso grūdo dalių miltų pagaminti patiekalai sotūs. Akmeninėmis girnomis sumaltuose tokiuose miltuose gerokai daugiau nei įprastuose kvietiniuose miltuose vertingųjų grūdo dalių: mineralų, vitaminų, skaidulinių medžiagų.

Avižiniai visų grūdo dalių miltai gaminami iš Lietuvoje užaugintų rinktinių avižų grūdų veislių, o kruopščiai atrinkta jų sėkla atkeliavo iš Skandinavijos šalių. Šių miltų sudėtyje gausu skaidulinių medžiagų, ypač beta gliukanų (100 g miltų jų yra 2.4 g), kurie mažina cholesterolio kiekį kraujyje, skatina medžiagų apykaitą. Per parą pakanka suvartoti 3 g beta gliukanų, kuriuos gauname iš avižų, avižų sėlenų, miežių, miežių sėlenų.

Sotūs avižiniai visų grūdo dalių miltai tinka įvairiems patiekalams, jais galima pakeisti dalį įprastų miltų. Iš avižinių miltų užminkysite drėgnesnę tešlą ir patiekalai ilgiau išliks minkšti. Šie miltai salsvo ir riešutų prieskonio.

Išskirtiniai – visų grūdo dalių speltų miltai. Speltų kviečių grūdai genetiškai sveiki ir atsparūs aplinkos teršalams, nes šios rūšies kviečiai nepasiima mineralinių trąšų. Mat nuo ligų ir kenkėjų speltų grūdus apsaugo žiedažvynių danga. Šios išskirtinės veislės kviečiai dažniausiai auginami ekologiniuose žemės ūkiuose.

Dar viena puiki speltų grūdų savybė, kad kepiniai iš šių miltų ne tukina, o atvirkščiai – padeda sureguliuoti svorį. Mat juose esančios maistinės medžiagos puikiai tirpsta, todėl organizmas jas lengvai pasisavina. Geležies, baltymų, B grupės vitaminų šiuose miltuose daugiau nei paprastų kviečių.
Dėl kitokios glitimo struktūros speltų grūdų patiekalai tinka alergiškiems žmonėms. Nustatyta, kad pusei tiriamųjų, jautrių kitų veislių kviečių glitimui, speltos nesukėlė alerginės reakcijos.

Viso grūdo dalių speltų kvietiniai miltai yra išskirtinio rupumo, birūs, juose matomos smulkios spelta kviečių sėlenėlės. Šie miltai baltai gelsvi dėl išlikusių spelta grūdo sudėtinių dalių.

Parengė Undinė Gilė

Rupaus malimo miltai„Malsenos” viso grūdo speltų kvietiniai miltai malami rankų darbo akmeninių girnų malūnu pagal visas senovines tradicijas. Juos galima vertinti kaip autentišką produktą. Akmeninių girnų malūnas dirba lėtai, todėl grūdų gemalų nežaloja pernelyg didelė temperatūra, sukelianti riebalų oksidaciją, jie neapkarsta. Be to, rupiai malami miltai mažiau veikiami deguonies, todėl juose išlieka daugiau maistinių medžiagų.

„Malsenos“ viso grūdo dalių miltai paženklinti Europos Sąjungoje registruotu prekių ženklo simboliu „Rakto skylutė“. Šiuo simboliu žymimi naudingi sveikatai produktai, kuriuose yra gerokai mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook