Kodėl vaikai tunka ir serga?

Vieni tėveliai įsitikinę, kad šiuolaikinės vaikų ligos genetiškai paveldimos, kiti mano, kad vaikas dažnai serga dėl netinkamų gyvenimo sąlygų arba todėl, kad per mažai valgo. Gyvenimo būdas ir mityba neabejotinai turi didelės įtakos vaiko nutukimui, alergijoms, širdies ir kraujagyslių bei kitoms ligoms. Ar visada sveikai maitiname vaikus patys, ką valgo mažieji darželiuose ir mokyklose? Dėl ko neramu darželinuko ir mokinuko…

Skaityti visą

Ką daryti, kad vaikas pamėgtų sveiką maistą?

Įpratinti vaiką valgyti sveiką maistą – iššūkis daugeliui tėvų. Ką daryti, jei užsispyręs vaikas tik kietai sučiaupia lūpas ir kartoja „ne“? Specialistų nuomone, posakis „lenk medį, kol jaunas“ galioja ir kalbant apie mitybą – vaikystėje suformuoti tinkami mitybos įpročiai išlieka ir suaugus. „Jeigu nuolat vaikui aiškinsime, kodėl svarbu pasirinkti tinkamą maistą, sveika ir subalansuota mityba taps vaiko, o vėliau ir suaugusio…

Skaityti visą

Kodėl vaikas neapsieina be maisto papildų?

Vitaminai ir mineralai – nepakeičiamos organizmui būtinos medžiagos, kurias gauname su maistu. Šios medžiagos ypatingai svarbios pirmaisiais gyvenimo metais sparčiai augančiam vaikui. Dėl vitaminų stokos gali labai pablogėti vaiko sveikata ir kamuoti įvairūs negalavimai. Ši problema ypač aktuali šaltuoju metų periodu, kai turime būti stipresni, kad pajėgtume atsispirti įvairioms sezono ligoms. Kodėl vitaminų per mažai? Jeigu vitaminų ir mineralų su…

Skaityti visą

Maisto produktai vasarą – pavojus apsinuodyti

Vasarą, ypač kai lauke per 30 laipsnių, dažnai apsinuodijame greitai gendančiais maisto produktais. Kokių patiekalų reikėtų vengti per karštį ir į ką atkreipti dėmesį perkant maisto produktus parduotuvėse bei turgavietėse? Drėgmė ir karštis – palankios sąlygos bakterijoms Maiste esantys infekcines žarnyno ligas sukeliantys mikroorganizmai drėgmėje ir aukštoje temperatūroje ypač sparčiai dauginasi. Žmogaus kūno temperatūrai artima aplinkos temperatūra (apie 37 laipsniai)…

Skaityti visą

Sveika mityba geram virškinimui

Pavalgius apsunko skrandis,  tempia  žarnyną,  išsipūtęs ir gurgia pilvas. Susirūpink, vadinasi, skrandis priešinasi tam, ką ir kaip valgai. Užkandžiaujame traškučiais, dideliais kąsniais šlamščiame greito maisto sumuštinius. Žinome, kad jokios naudos neatneš įvairiausi saldūs gazuoti gėrimai. Vis tiek malšiname troškulį jais patys ir savo pavyzdžiu pratiname vaikus. Todėl atsirūgimas oru, pilvo pūtimas ir skausmas pavalgius tampa neišvengiama kasdienybe, su kuria belieka…

Skaityti visą

Kokius angliavandenius rinksis mama

Su maistu gaunami angliavandeniai yra pagrindinis ir lengviausiai pasisavinamas energijos šaltinis. Būtent, angliavandeniai, kurie gaunami su maistu, iš karto panaudojami žmogaus organizmo energinėms reikmėms tenkinti. Iš vieno gramo angliavandenių gaunamos 4 kcal energijos (tiek pat energijos gauname ir iš baltymų, o iš riebalų – 9 kcal). Angliavandenių kiekis paros maisto racione turi būti 4 kartus didesnis nei baltymų ar riebalų.…

Skaityti visą
Facebook